BiH

Kantonalni sud Tuzla potvrdio optužnice protiv članova narko-grupe Armina Šabanovića

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Armina Šabanovića (26), Armina Rizvića (30), Rijada Šabanovića (25), Dževada Fočića (27), Sanele Šabanović (27), Dženite Halilović (22), svi iz Živinica, te Emira Kuduzovića (38) iz Lukavca i Denisa Karića (34) iz Tuzle, zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je organizirao Armin Šabanović počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

FOTO: ARMIN ŠABANOVIĆ/TUZLANSKI.BA
FOTO: ARMIN ŠABANOVIĆ/TUZLANSKI.BA

Oni su optuženi da su u pomenutoj organiziranoj grupi u periodu od kraja 2021. do oktobra 2022. godine na području Tuzlanskog kantona i šire, sa različitim ulogama i zadacima u grupi, nabavljali, pakovali, distribuirali i prodavali opojne droga amfetamin (speed), MDMA, marihuanu i kokain većem broju konzumenata.

Optužnicom im se na teret stavlja više od dvadeset pojedinačnih radnji nabavljanja i prodaje većih količina pomenutih narkotika, nakon čega su novac od prodaje droge predavali Arminu Šabanoviću. Armin i Sanela Šabanović, Rizvić i Fočić su optuženi i za krivično djelo pranje novca, odnosno da su ilegalni novac od prodaje droge i počinjenih krivičnih djela ulagali u nekretnine i pokretne stvari, prenosi tuzlanski.ba.

Uz optužnicu je predloženo nadležnom sudu da se po pravosnažnosti presude od pomenutih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od ukupno oko 400.000 KM u novcu, nekretninama i pokretnostima, a od tog iznosa više od 190.000 KM od organizatora grupe Armina Šabanovića.

U predmetu je provedena i finansijska istraga kako bi se utvrdila imovinska korist pribavljena krivičnim djelima. Pojedini članovi grupe su optuženi i za druga krivična djela: nasilničko ponašanje, protvpravno lišenje slobode, teška tjelesna ozljeda, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i druga krivična djela.

Uz optužnicu je nadležnom sudu priloženo oko 1.000 različitih materijalnih dokaza.

Postupajući tužilac je predložio da se optuženima Arminu Šabanoviću, Arminu Rizviću, Rijadu Šabanoviću, Dževadu Fočiću i Emiru Kuduzoviću produži mjera pritvora nakon potvrđivanja optužnice koja može trajati najduže još dvije godine uz kontrolu opravdanosti svaka dva mjeseca, te da se Saneli Šabanović, Dženiti Halilović i Denisu Kariću produže mjere zabrane napuštanja boravišta.

Prihvati notifikacije