Politika

Kandidati za Vijeće ministara BiH pred parlamentarnom komisijom

Sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, na kojoj će biti razmatrana podobnost i davanje preporuke za potvrđivanje kandidata za obavljanje dužnosti ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH, počela je u Sarajevu.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je krajem prošle sedmice Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, Prijedlog odluke za potvrdu imenovanja ministara i zamjenika ministara u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

Prijedlog za potvrdu imenovanja, Krišto je uputila nakon što je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA BiH) i Centralne izborne komisije (CIK BiH) zaprimila odgovarajuće izvještaje o provjerama svih 19 kandidata za ministre i zamjenike ministara.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmatra informacije koje su, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, dužni dostaviti kandidati imenovani na dužnost predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH te, po potrebi, postavlja pitanja imenovanim kandidatima u vezi s dostavljenim informacijama i u pogledu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje se predlažu.

Na osnovu dostavljenih informacija i, kada je potrebno, nakon obavljenih razgovora s kandidatima, Komisija odlučuje o tome da li preporučuje Domu potvrdu izbora kandidata. Preporuka Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, u kojoj se navodi broj glasova ”protiv” i obrazloženje uz takve glasove, nije obavezujuća za Dom.

Nakon što Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH uradi svoji dio posla, sredinom sedmice bi trebala biti održana i sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta koji treba da potvrdi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Prihvati notifikacije