BiH

Kamberović: Rat Izraela protiv Palestinaca otkrio svu hipokriziju svijeta u kojem živimo

Ovaj rat je pokazao kako se svjetski poredak za kojeg smo mislili da ipak funkcionira po nekom uređenom sistemu zapravo raspada.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Rat Izraela protiv Palestinaca je najznačajniji događaj u 2023. godini u svijetu, ali ne samo zbog samog rata, ne samo zbog nekažnjivog zločina koji Izrael čini nad Palestincima, nego više zbog toga što je taj rat otkrio svu hipokriziju svijeta u kojem živimo, ocijenio je u razgovoru za Fenu profesor savremene historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu prof. dr. Husnija Kamberović. Ovaj rat je pokazao kako se svjetski poredak za kojeg smo mislili da ipak funkcionira po nekom uređenom sistemu zapravo raspada i da ta priča ljudskim pravima, nacionalnim pravima, pravima čovjeka općenito, zapravo ne funkcionira jednako u svim dijelovima svijeta rekao je on.

Smatra da tu postoje nacije koje su „vrijednije“, nacije koje se tretiraju manje vrijednim i da postoji razumijevanje u svijetu da su nečiji životi važniji, a da su životi nekih drugih ljudi manje vrijedni. Mislim da je ovaj rat Izraela protiv Palestinaca upravo to pokazao i da će se u budućnosti pokazati kao opasnost za normalno funkcioniranje svijeta – rekao je Kamberović.

Navodi kako smo se godinu- dvije toga na svjetskoj razini suočili sa ratom u Ukrajini i vidjeli kako je svijet reagirao. Insistiralo se na nekim pravima, slobodama, nepromjenjivosti granica. A vidimo nakon toga kako se stvari promatraju potpuno drugačije kada su u pitanju Izrael i Palestina – istaknuo je Kamberović.

Upitan da kao historičar kaže koji bi se to događaj u BiH 2023. godine mogao možda izdvojiti kao „historijski“, prof. Kamberović kaže da smo često skloni neke događaje lako proglasiti „historijskim“, „najvažnijim“. Svaki događaj ima neki svoj historijski smisao i ima određenu važnost ako se promatra u historijskom kontekstu. Kada je u pitanju 2023. vjerovatno su uspjesi Lane Pudar u plivanju bili ono što je dobro što nam se desilo, a sa druge strane čini mi se da će ovo što nam se upravo dešava pred kraj godine nekako odrediti i budućnost odnosa. Hapšenje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića je zaista presedan – navodi Kamberović.

Po njegovom mišljenju to pokazuje “svu slabost i premreženost bh. društva negativnim procesima neprofesionalizma”. Možda je upravo to hapšenje predsjednika Suda i bivšeg direktora OSA-e najbolji pokazatelj koliko smo mi kao država i društvo zapravo porozni i izrešetani takvim procesima. Nigdje u svijetu vi ne možete vidjeti situacije kakve smo imali mi u BiH da na sud izvodite premijere, predsjednike entiteta, ministre… Ali hapšenje predsjednika Suda je zaista nevjerovatno – kazao je Kamberović u razgovoru za Fenu.