Magazin

Kako 'tetka iz Njemačke' pravi hljeb: "Pita gori" teorema

Influenserka Nadira, poznata kao 'tetka iz Njemačke' kako se i zove njen Instagram profil svakodnevno oduševljava svoje pratioce zanimljivim sadržajem.

FOTO: IG / TETKA_IZ_NJEMACKEE
FOTO: IG / TETKA_IZ_NJEMACKEE

Nerijetko je sarkastična i ismijava realnost balkanskog mentaliteta, što mnogi njeni pratioci prihvataju. Da je tako potvrđuje više od 43 hiljade njenih pratilaca na Instagramu.

Kako to tetka pravi domaći hljeb objavila je u videu u čijem je opisu otkrila recept.

Sastojci: 50ml toplog mlijeka, 2 kesice suhog kvasca, 1 kašičica šećera,2 kašičice soli, 500 ml tople vode i 800-900 grama brašna

Priprema: “U činiju sipajte 50 ml toplog mlijeka, kvasac, šećer i malo brašna, dobro promiješajte i ostavite na toplom mjestu desetak minuta da se aktivira. Nakon toga dodajte mlaku vodu, pola brašna i sol i to je to, lijepo kašikom izmiješati. Dodati i drugu polovinu brašna i miješati nekih 3-4 minute. Bit će ljepljivo, ali to je dobar znak.

Pokriti posudu krpom i ostaviti najmanje sat vremena na toplo. Nakon sat vremena uključite rernu na 220 stepeni. Pospite malo brašna po nadolazećem tijestu, promiješajte još jednom i spreman je za pečenje.

U posudu u kojoj će se hljeb peći stavite papir za pečenje (ja sam koristila vatrostalnu posudu), posuti brašnom i sipajte tijesto. Malo pospite brašnom, može i sa susamom.

Pokrijte posudu/tepsiju drugom i pecite 45 minuta na 220 stepeni. Ja sam ga 10-ak minuta pred kraj pekla na samom papiru dok nije fino porumenio sa svih strana”, poručila je tetka iz Njemačke.

Prihvati notifikacije