Život

Kako je počela zarađivati više od milion? 'Javite se za posao i ako niste kvalificirani za njega' 

FOTO: TIKTOK/SCREENSHOT
FOTO: TIKTOK/SCREENSHOT

Charlotte Chaze je na društvenim mrežama podijelila vlastito iskustvo o tome kako je u četiri godine uspjela promijeniti nekoliko poslovnih pozicija. Savjetuje da je svako iskustvo dobro iskustvo 

Charlotte Chaze, čija je firma posvećena podučavanju drugih u tome kako da pronađu posao, objavila je video o tome kako je od rada u ‘podrumu’ istraživačkog laboratorija prešla na veću platu kao analitičarka jedne telekomunikacijske firme. 

U četiri godine platu je s 55.000 KM podigla na nešto više od 250.000 KM. 

U videu, koji je u međuvremenu postao viralan, s gotovo milion pregleda i više od 76.000 lajkova, 31-godišnjakinja je otkrila da je prije zarađivala samo 55.000 KM godišnje. U to je vrijeme započela svoju karijeru ‘kao biomedicinski istraživač, u podrumskom laboratoriju koji nije imao prozore’. 

“Godine 2018. odlučila sam da mi je dosta i počela tražiti poslove, čak i one za koje nisam bila kvalificirana, a na kraju sam dobila jedan takav”, ispričala je. 

@charlottechaze

How to break into tech with data analytics and hit six figures! This is what worked for me: teach yourself in-demand skills and apply for jobs even if you think you’re not qualified, because you may get an offer. Continue to get better at it on the job to get promotions and more job offers. #breakintotech #dataanalytics #careercoach #careeradvice #salarytransparency #sixfigures #6figures #worktok #jobtok #research #quityourjob #quietquitting #9to5

♬ original sound – Charlotte | Break Into Tech

U međuvremenu je podigla platu na pola 250.000 KM godišnje, no ni to je nije zadovoljilo, radila je čitave dane, provodila previše vremena za Excell tablicama i radeći PowerPoint prezentacije. 

Zatim je odlučila proći edukaciju kako bi usvojila neka nova znanja i vještine, pa je naučila kako dešifrovati programski jezik, što joj je u konačnici ipak pomoglo da dobije bolji posao. 

“Ponovo sam se prijavila za poslove za koje prije nisam bila kvalificirana i na kraju sam dobila posao analitičara podataka. Plaća mi je narasla na oko 200.000 KM godišnje, a dobila sam ga radi novih znanja koja sam usvojila u nekoliko sedmica”, izjavila je Chaze. 

Na razgovoru za posao istaknula je na kojim je projektima radila te su joj ponudili dobru poziciju. To je radila 18 mjeseci, nakon čega su je unaprijedili u voditeljicu, čime je plata porasla na 275.000 KM godišnje. 

“Nakon toga su mi se javili iz jedne kompanije i ponudili mi 290.000 KM godišnje, posao sam dobila u decembru 2021. godine. Sve se to desilo jer sam prošla edukacije i javila se na poslove za koje prije nisam bila kvalificirana”, ispričala je Chaze. 

Zato što je odlučila uložiti u vlastito znanje, otvorile su joj se neke nove prilike koje je onda iskoristila. Savjetuje da je svako iskustvo dobro iskustvo te da to treba napomenuti u razgovoru za posao. Samo morate promijeniti perspektivu, savjetuje uspješna poslovna žena, piše 24sata. 

“Poznajem i surađujem s ljudima koji nemaju diplomu, već su se educirali, naučili vještine i nova znanja te potrudili uspjeti”, zaključila je Amerikanka. 

Prihvati notifikacije