Magazin

Kako da zaštitite želudac i crijeva dok postite?

Dugi dugi periodi posta zahtijevaju posebnu pažnju na zdravlje želuca i crijeva.

FOTO: ILUSTRACIJA/NEWFOODMAGAZINE.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/NEWFOODMAGAZINE.COM

Jer dugotrajna glad može uzrokovati razne probavne probleme. Dakle, šta treba da uradimo da zaštitimo zdravlje želuca i crijeva tokom posta? Ramazan je moguće provesti na zdrav način usvajanjem nekih zdravih navika.Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći da održite zdravlje želuca i crijeva dok postite.

Povećajte potrošnju tečnosti

Tokom ramazana vaše tijelo mora da se nosi sa jakom žeđi. Iz tog razloga, neophodno je unositi dosta tečnosti između iftara i sehura. Nedostatak tečnosti, odnosno dehidracija organizma, može izazvati razne probavne probleme kao što su zatvor i gasovi, kao i simptome kao što su umor i glavobolja. Iz tog razloga, izuzetno je važno unositi puno vode tako što ćete piće poput kafe i čaja zamijeniti vodom, posebno za zdravlje probavnog sistema.

Žvaćite dovoljno hranu

Uz efekat dugog gladovanja tokom posta, možemo jesti hranu bez žvakanja. Jer mislimo da na taj način brže možemo doći do osjećaja sitosti. Međutim, nedovoljno žvakanje hrane može otežati proces probave i umoriti probavne organe kao što su želudac i crijeva. To može uzrokovati razne probavne probleme kao što su plinovi, nadutost, grčevi u želucu i zatvor. Iz tog razloga je potrebno hranu konzumirati dovoljno žvaćući kako bi se zaštitilo zdravlje želuca i crijeva tokom posta.

Ne preskačite sehur!

U ramazanu, jedini obrok kojim naše tijelo može zadovoljiti energiju koja mu je potrebna tokom dana je sehur. Stoga, sehur može odrediti kako ćemo se osjećati sljedećeg dana. Preskakanje ovog važnog obroka može negativno uticati na naš probavni sistem. Kao rezultat toga, može uzrokovati probleme kao što su slabost, umor, bolovi u stomaku, zatvor. Iz tog razloga, veoma je važno održavati ishranu od najmanje dva obroka bez preskakanja.

Konzumirajte obilnu hranu na sehuru i iftaru

Dok postimo, potrebna nam je hrana poput povrća i voća koje će nam dati visoku energiju i bogate vitaminima i mineralima. Međutim, u ramazanu se naš stil ishrane može potpuno promijeniti zbog dugih perioda gladi. Zdravo povrće i voće ne možete zamijeniti pecivom. Takva hrana može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi, kao i otežati probavu i ugroziti zdravlje želuca i crijeva. Iz tog razloga, potrebno je konzumirati zdravu i zadovoljavajuću hranu koja će nam dati energiju cijeli dan, a neće istovremeno umoriti naše probavne organe.

Prihvati notifikacije