Magazin

KAKAV SRETNIK... Pronašao kamen sa zlatnim grumenom od 2,6 kilograma

Muškarac u Australiji 'naoružan' samo jeftinim detektorom metala pogodio je džekpot, pronašavši kamen od 4,6 kilograma koji sadrži zlato u vrijednosti od 240.000 australskih dolara (AUD) ili 160.000 američkih dolara, javlja BBC.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Čovek, koji nije htio biti imenovan, našao je grumen u Viktorijinim poljima zlata koja su bila srce zlatne groznice u Australiji 1800-ih godina.

Darren Kamp, koji je procijenio i kupio primjerak, rekao je da je to najveći koji je vidio u svojoj 43-godišnjoj karijeri. Bio sam jednostavno zapanjen. To je pronalazak koji se dogodi jednom u životu – rekao je za BBC.

Pročitajte još

Kamp nije previše razmišljao o tome kada je čovjek koji je nosio veliki ranac ušao u njegovu specijaliziranu radnju za kopače u Geelongu, koji se nalazi na oko sat vremena vožnje jugozapadno od Melburna.

Obično ljudi dolaze nudeći lažno zlato ili drugo kamenje koje liči na zlato – objašnjava Kamp. “Ali on je izvadio kamen i dok mi ga je dobacivao u ruku pitao me je:

– Mislite li da vrijedi 10.000 australskih dolara?

Pogledao sam ga i rekao:

– Bolje reći da vrijedi oko 100.000 dolara.”

Čovjek mu je zatim rekao da je kamen koji drži u ruci samo polovina onog što je našao. Sve u svemu, kamen od 4,6 kilograma sadržavao je oko 2,6 kilograma zlata.