Magazin

Kada je vrijeme da vas djeca prestanu gledati gole

Kada je riječ o golotinji pred svojom djecom, postoje razna mišljenja. Ono što je na vama kao roditeljima je da bez obzira na mišljenja drugih sami donesete odluku kada je riječ o golotinji pred djecom.

FOTO: FACEBOOK/KEEPING UP WITH THE HOLSBYS
FOTO: FACEBOOK/KEEPING UP WITH THE HOLSBYS

Većina roditelja ne razmišlja mnogo o presvlačenju ispred svoje bebe u sobi ili kupanju pred njime jer vrlo malu djecu nije briga (ili čak i ne primjećuju) jesmo li goli ili odjeveni, osim ako se nerviraju jer im naša majica ili grudnjak smetaju prilikom dojenja. Ali kako djeca rastu, može biti teško znati što je prikladno u smislu golotinje. Dakle, kada biste trebali prestati biti goli pred svojom djecom? Kad je riječ o tome postoji li službena granična dob za ovakve stvari, stručnjaci imaju podijeljena mišljenja.

“Pitanje zapravo nije u kojoj dobi bismo trebali prestati biti goli pred svojom djecom, nego kako smo goli pred svojom djecom”, kaže porodična terapeutkinja dr. Lisa Moses.

Nije golotinja sama po sebi glavni problem, objašnjava dr. Moses, već društvene implikacije i stavovi o samoj golotinji.

“Ovo zapravo znači da je najvažnije imati dobre granice, odnosno da djecu nikada ne stavljamo u neugodne ili neprikladne situacije. Postoji velika razlika, naprimjer, između djeteta koje vidi roditelja kako se oblači za posao i djeteta koje je u blizini roditelja koji možda pokazuje svoju golotinju ili je koristi na seksualiziran način”, objašnjava Moses.

Važno je da se djeca osjećaju ugodno sa svojim tijelima, da golotinju ne povezuju sa sramom, ali, kao što dr. Moses ističe, također ih moramo naučiti kako održavati odgovarajuće granice kako bi se mogli zaštititi kad jednom odu od kuće. Vraćajući se na pitanje dobi, dr. Moses kaže da je razvojna faza djeteta zaista ključna kada se radi o tome kako ćete se ponašati u tom pogledu.

“Vjerovatnije je da će mlađa djeca biti zainteresovana za gola tijela jer još uvijek uče o vlastitim, ali kad djeca uđu u pubertet, postoji jako velika vjerovatnost da će golišavost roditelja smatrati određenim kršenjem privatnosti. Ključno je slušati svoje dijete. Ako ono izrazi nelagodu jer ste goli u sobi s njim, otiđite na neko privatno mjesto ili obucite nešto. To ih uči da imaju pravo glasa u zaštiti vlastitih granica i jača njihovu sposobnost da se odbrane”, dodaje.

Drugi stručnjaci, međutim, vjeruju da ipak postoji određena granična dob kada više nije normalno niti prihvatljivo skidati se pred svojom djecom.

“Svako je dijete drugačije, ali sa sigurnošću se može reći da do pete godine života trebate prestati biti goli pred svojom djecom”, tvrdi psihoterapeutkinja Fran Walfish.

“To uključuje zajedničko kupanje i tuširanje, oblačenje pred djetetom i hodanje po kući bez odjeće”, dodaje.