Ekonomija

Kad paliti mašinu? Obratite pažnju! Ovo su termini tzv. jeftine i skuplje struje

Prelaskom na zimsko računanje vremena došlo je i do promjene u primjeni većih i manjih dnevnih tarifa (perioda tzv. jeftinije i skuplje električne energije) za potrošače koje strujom snabdijeva Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

FOTO: UNSPLASH / NOVI LIST.HR
FOTO: UNSPLASH / NOVI LIST.HR

Domaćinstva s dvotarifnim brojilima će tzv. jeftinu struju imati radnim danima i subotom u periodima od 13.00 do 16.00 i od 22.00 do 7.00 sati, a nedjeljom cijelog dana.

Ako se pitate kad paliti veš mašinu i druge kućanske aparate, a da pri tome ne potošite previše najbolje je nedjeljom ili u gore navedenim terminima.

Za ostale kategorije kupaca (kupci koji električnu energiju preuzimaju na 110 kV naponu, kupci koji električnu energiju preuzimaju na 35 i 10 (20) kV naponu, ostala potrošnja na 0,4 kV naponu, te javna rasvjeta) utrošak električne energije obračunavat će se prema manjoj tarifi (MT) radnim danima u periodu od 22.00 do 7.00 sati, a subotom i nedjeljom cijelog dana.

Informacije kupci mogu pronaći na web-stranici Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, te putem besplatnih brojeva telefona u svim informativnim centrima i na šalterima informacija u elektrodistributivnim dijelovima Elektroprivrede BiH.

Prihvati notifikacije