Svijet

Južna Koreja ispalila metke upozorenja na vojnike Sjeverne Koreje

Vojska Južne Koreje ispalila je metke upozorenja nakon što je nekoliko sjevernokorejskih vojnika nakratko prešlo liniju razgraničenja tokom vikenda, rekli su zvaničnici Seula, usred nedavnog porasta napetosti zbog lansiranja balona koji su nosili smeće iz sjeverne u južnu Koreju.

Južna Koreja
FOTO: EPA/ JEON HEON-KYUN
Arhiva

Incident se dogodio u nedjelju, oko 12.30 sati po lokalnom vremenu, kada je neodređeni broj sjevernokorejskih vojnika u demilitariziranoj zoni (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje prešao vojnu liniju razgraničenja, saopćio je u utorak Zajednički načelnik generalštaba Seula (JCS).

Portparol JCS-a pukovnik Lee Sung-jun rekao je da vojska nije smatrala da je proboj bio namjeran jer je to područje bilo gusto pošumljeno, zaklanjajući granične oznake ili puteve.

Pročitajte još

“Uputili su se na sjever odmah nakon što je naša vojska poslala upozorenje i pucnjeve upozorenja, i nije bilo neuobičajenih pokreta”, rekao je Sung-jun na brifingu.

Novinska agencija Yonhap, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika JCS-a, izvijestila je da je bilo oko 20-30 vojnika koji su uglavnom nosili sjekire i drugi alat, a činilo se da su se izgubili.

Incident se dogodio nakon što je Sjeverna Koreja posljednjih dana poslao hiljade balona sa otpadom ka Južnoj Koreki, uključujući oko 600 balona tokom vikenda, nazivajući to “poklonom” za sjevernokorejske prebjege i južnokorejske aktiviste koji su letjeli balonima noseći letke protiv Pjongjanga i pakete pomoći na Sjever.

Seul je suspendovao međukorejski vojni pakt iz 2018. i nastavio vojne aktivnosti oko granice, uključujući ponovno instaliranje razglasa, nazivajući akciju Pjongjanga “opasnom”.

Južnokorejska vojska je ranije pucala hice upozorenja na sjevernokorejske vojnike koji su prelazili granicu, ali većina takvih incidenata dogodila se oko pomorske granice koju Pjongjang osporava, navodi Reuters.

Dvije Koreje su tehnički još uvijek u ratu nakon što je njihov sukob iz 1950ih okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.