Magazin

Još malo i u EU: Brašno od crva, a ko ga ne može jesti?

Pitanje koje ovih dana doživljava važnu fazu regulacije.

FOTO: ILUSTRACIJA/AGRICULTURE.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/AGRICULTURE.COM

Brašno od insekata, hljeb, tjestenina, pica, krekeri, keksi. Dok debata bjesni između pristalica i klevetnika, pojavljuje se još jedna tema koja zahtijeva dalje proučavanje: alergije i bilo kakve smetnje koje bi nova hrana mogla uzrokovati. Naime, jedenje hrane na bazi insekata može izazvati alergije: oni koji su alergični na kozice i rakove, ali i na mekušce i grinje, trebali bi ih prvenstveno izbjegavati.

Ako građani žele da jedu brašno od cvrčaka ili crva, to mogu učiniti, ali to mora biti svjestan izbor. Na etiketi će biti navedeno koliko ima brašna od cvrčka, koliki će biti rizik od alergija jer još mnogo toga treba testirati. Poenta je da će se nakon odobrenja za prodaju u Evropskoj uniji hrana na bazi insekata uskoro naći na policama supermarketa. I uprkos tome što su izvori proteina sa malo masti i šećera, ove namirnice nisu sasvim bezopasne. Slučajevi alergija već su registrovani u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i u nekim slučajevima u Evropi.

Većina alergija na hranu povezanih s konzumacijom insekata nastaje iz dva proteina koja stimuliraju proizvodnju antitijela povezanih s alergijskim reakcijama kod osjetljivih osoba. Oni prepoznaju neprijateljske proteine ​​i pokreću kaskadu reakcija odgovornih za karakteristične simptome alergije na hranu, od svraba i otoka do povraćanja, dijareje i, u najtežim slučajevima, anafilaktičkog šoka. Alergije na hranu na insekte mogu se pojaviti i kao rezultat alergije na drugu hranu, zbog unakrsne reaktivnosti. Posebno treba da budu oprezni ljudi koji već imaju druge alergije na škampe i školjke. Dok je preosjetljivost na insekte rjeđa kod onih alergičnih na grinje, ali ipak bi bilo preporučljivo držati se podalje i u ovom slučaju, piše repubblica-it.

Prihvati notifikacije