Region

Jedini je izašao živ iz bunkera Velje Nevolje: Mladić kojeg su tukli i silovali danas konačno svjedoči

Mladić I.S., jedina preživjela žrtva klana Velje Nevolje, svjedočiće danas u Specijalnom sudu u Beogradu, kada će imati priliku da ispriča sve o zlostavljanju koje je doživio na stadionu Partizana.

FOTO: OLIVER BUNIĆ, ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RINGIER
FOTO: OLIVER BUNIĆ, ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RINGIER
Ilustracija

Klan je optužen da su ovog mladića tri dana držali u prostorijama stadiona, tukli, mučili i silovali. Danas, mladić I.S. će konačno ispričati kroz koji pakao je prošao i ukazati na osobe koje su ga zlostavljale.

I. S. je trebalo da svedoči prvi, krajem avgusta, ali je zbog odsustva njegove advokatice svjedočenje odloženo.

Za danas je pozvan da svjedoči I.S., mladić kojeg su, kako je navedeno, pripadnici klana oteli i mučili u bunkeru na stadionu. Ovaj bunker je, kako su otkrili okrivljeni saradnici, služio grupi za dilovanje droge i za otimanje mladića, piše Blic.

“Došao si da cinkariš?”

I. S. je jedina preživjela žrtva Velje Nevolje i Marka Mesara jer su ga, kako se navodi u optužnici, poslije višednevnog mučenja i silovanja pustili živog iz bunkera na stadionu Partizana. Ostale otete žrtve su ubijene.

– Hej, šta radiš tu? – ovim riječima su se Mijat Simeunović, Aleksa Šejić i Miloš Lukić Selak obratili mladiću I. S. kada su ga u oktobru 2020. godine vidjeli na stadionu Partizana.

Simeunović i Selak su mladi navijači koji su na suđenju spominjani kao osobe koje su često viđene na stadionu. Od nedavno brane sa slobode, dok je Aleksa Šejić još u pritvoru.

Kako je u svom iskazu pred tužilaštvom ranije ispričao I. S, pripadnici grupe su ga odveli u restoran na stadionu, a zatim ga vezali i uzeli njegov mobilni telefon.

– Šta je bilo?! Došao si da cinkariš, da pratiš Velju?! – govorili su dok su ga tukli, kako piše u optužnici protiv klana Velje Nevolje.

Na stadionu su bili i Aleksa Dunjić i Vojislav Đorđević, koji se takođe brane sa slobode. Posljednji je na slobodu pušten Dunjić, kome je Apelacioni sud ukinuo pritvor 6. aprila.

Kako je mladić I. S. ispričao, vezanog lisicama tukli su ga cijelo veče, a zatim ga odveli u prostorije ispod istočne tribine. Sve vrijeme su ga optuživali da je “cinkara”, kao i da radi za protivničku navijačku grupu “Alkatraz”.

“Nemoj da dolaziš u Beograd”

Trećeg dana su, prema iskazu I. S, stigli i Velja Nevolja i Marko Mesar, a Aleksa Stošić je tada izvadio nož.

Nastavili su da ga vrijeđaju i tuku, a Miljković mu je, tvrdi tužilaštvo, uzeo ličnu kartu i uslikao je.

– Pazi se dobro! Nemoj da dolaziš u Beograd jedno godinu dana – rekli su mu, a tu je bio i izvjesni “Deda”, pseudonim još neidentifikovanog čovjeka koji se često pominje na suđenju klanu.

Aleksa Šejić je silovao mladića u prostorijama restorana na stadionu Partizana.

Članovi klana su mu na kraju zaprijetili da ne smije da ih prijavi policiji.

– Budeš li odrukao muriji, pazi se! – navodno je Belivuk rekao zlostavljanom mladiću.

Đorđević priznao, pa povukao iskaz

Vojislav Đorđević, rukometaš Partizana, u tužilaštvu je priznao krivična djela koja mu se stavljaju na teret, ali je tokom suđenja povukao iskaz.

Između ostalog, on je u tužilaštvu ispričao sve o otmici I. S: da su ga navijači tukli, kao i da je čuo da ga je Šejić seksualno zlostavljao.

Marko Miljković je, navodi se u optužnici, preko Skaja poslao fotografiju I. S. i napisao da je “mali došao da cinkari”.

– Hahaha, isijekli bi i ovoga, nego nije vrijedan posla. Pustili smo ga da ne moramo i njega da deremo, sreća njegova naletio je u ponedeljak kada je gužva – napisao je Miljković.

Članovi klana ponižavaju žrtvu

U svojim dosadašnjim odbranama vođe klana su osporavale tvrdnje I. S. i na sve načine su pokušavali da ga diskredituju. Pričali kako je I. S. bio mladić koji je sve vrijeme uzimao novac od navijača, kako je prosio i slično.

Miljković je govorio o silovanju I. S. i iznio gnusne tvrdnje pokušavajući da žrtvu ponizi i diskredituje, pa je za mladića rekao da je manipulativan i da je pitanje koliko mu je za vjerovati.

– I. S. je dječko koga sam ja na stadionu upoznao. Žickao je od nas po 1.000 dinara da ne bi morao da zadovoljava kamiondžije – rekao je Miljković na suđenju.

Aleksandar Vučeljić, jedan od optuženih, u odbrani je ispričao kako je i on sam često davao novac mladiću.

– Par puta sam primijetio I. S. i uvijek mi je gurao neke pare, recimo 50 dinara ako je karta 200 da uđe na stadion. Uvijek mu je falilo, a ja sam mu davao kartu jer sam radio na kartama. Sljedeći put mi je nudio te zgužvane pare, a ja sam mu davao besplatno. Bio je aktivan, išao na skoro sve utakmice, svi su ga čašćavali. Poslije tih besplatnih karata tražio je po 200 ili 300 dinara da kupi nešto da jede. Bilo mi ga je žao, vidio sam da stvarno nema da jede. Počeo je da se druži tu, naročito u vrijeme korone i kad nisu utakmice. Najčešće je igrao stoni tenis, žickao je pare, svi su mu pomagali, hranili su ga. Stalno je nosio istu garderobu, osjećao se na znoj i rekao mi je da nema gdje da se kupa, da spava u olupinama automobila ispod Taša – rekao je Vučeljić, negirajući da je učestvovao u otmici.

Vučeljić je takođe demantovao navode o silovanju, rekavši:

– Taman posla neko silovanje da se desi na stadionu, još među navijačima!

S druge strane, svjedok okrivljeni Srđan Lalić je naveo da su ljudi koji su bili na stadionu tog 9. avgusta, kada se prema optužnici dogodio ovaj jezivi događaj, govorili da će sa I. S. “seksualno opštiti” i naterati ga na prostituciju.

– Ne znam šta je stvarno učinjeno, a šta je rečeno u kontekstu šale. Oni su nam tada rekli da su ga mlađi “grobari” pretukli, da je već ispitan i da je za 1.000 dinara špijunirao – rekao je Lalić.

Svjedoči i supruga kavčanina

Nakon svjedočenja I. S. očekuje se da se na suđenju pojavi i Aleksandra Živković, supruga Radoja Živkovića zvanog Žuti, visokopozicioniranog kavčanina.

Ona je vlasnika kuće u Surduku u kojoj je, prema navodima optužnice, ubijen Goran Mihajlović, a zatim je njegovo tijelo spaljeno.

Njen suprug je prošle godine uhapšen u Turskoj i optužen je za ubistvo Jovice Vukotića, vođe škaljarskog klana koji je septembra 2022. godine likvidiran u Istanbulu.

Podsjetimo, ona je ispričala ranije da je prije nekoliko godina podnijela zahtjev za razvod, kao i da je Žuti imao ključ od te kuće.

U nastavku suđenja očekuje se da svjedoči i komšinica, koja živi pored pomenute kuće u Surduku, a koja je vidjela pripadnike klana dok su palili vatru.

Prihvati notifikacije