Kultura

Jasmila Žbanić: Evo zašto Kenan Magoda ne bi smio obavljati bilo koju javnu funkciju

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić dala je osvrt na poređenje drugih zemalja sa našom te o suprotnostima zakona, pomenuvši i Kenana Magodu koji treba postati ministar.

FOTO: 
FEHIM DEMIR / EPA
FOTO: FEHIM DEMIR / EPA

Njen status prenosimo u cjelosti:

– Zašto u civilizovanim zemljama Kenan Magoda ne bi smio biti ministar kulture ili obavljati bilo koju javnu funkciju?! U civiliziranim zemljama zbog jedne vožnje sa 0,2 posto promila alkohola ljudi ne mogu biti ministri. U zemlji u kojoj muškarac objavi video svađe sa ženom bez njenog pristanka, koju protiv njene volje snima telefonom, tako da svi vide osobu u privatnoj situaciji, papučama i trenerci koja je izašla sa uplašenim djetetom koje stoji na stepenicama – je osoba za koju vam sud ne mora reći da se radi o nasilniku – valjda imate svoje oči!

Ne, nije je pred nama davio, ali smo svi svjedoci da je na mnogo savremenijim i opasnijim metodama javnog lična na socijalnim mrežama zlostavljao, oduzeo joj dignitet, degradirarujiće je proglasio ludom – ukratko izvršio nasilje koje smo kroz njegove snimke svi vidjeli. Snimku nedostaje ton. Manipuliralo se materijalom da javnost ne čuje verbalno nasilje. Žrtva je u policiji dala izjavu kakve su riječi izgovorene.

Ono što je također čin zlostavljanja za koji vam ne treba papir suda da zaključite o kakvom nasilju je riječ je objava emaila socijalnoj službi putem medija, kojim javnost obavještava da je majka njegovo troje djece luda i da je pokušala samoubistvo. Ako imate sumnje u mentalno zdravlje neke osobe, znate jako dobro da bi je svako javno eksponiranje moglo još više destabilizirati i dovesti do očajnih poteza.

Ne treba nam papir od suda da shvatimo koliko je ovaj čin nemoralan i zao!

Ako postavi ovog čovjeka ili bilo kojeg drugog nasilnika na javnu funkciju, SDP i Trojka će učiniti veliko nasilje nad nama građankama i građanima. To političko nasilje bi dovelo do još većeg normaliziranja nasilja u privatnom i javnom životu što će BIH odvesti još dalje od civilizirane zemlje.

Kazna za neovlašteno snimanje i objavljivanje u civiliziranim zemljama je 1-3 godine zatvora.

U komentarima se nalaze dva teksta ( jedan sa snimkom, drugi sa pismom) – poručila je Jasmila Žbanić jutros na Facebooku.

Prihvati notifikacije