Kultura

Jan Dutoit namjerava istražiti rad i historiju NUBBiH i razvoj bh. bibliotekarstva

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina primio je Jana Dutoita, znanstvenog referenta za slavistiku i za jugoistočnu Evropu u Švajcarskoj biblioteci za istočnu Evropu u Bernu. Razgovarano je o njegovom istraživačkom radu, tokom tromjesečnog studijskog boravka u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, pod mentorstvom rukovodioca Odjeljenja bibliografije NUB BiH Dženane Tuzlak. Tokom boravka u Sarajevu Jan Dutoit namjerava istražiti rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i njenu historiju, kao i razvoj bosanskohercegovačkog bibliotekarstva - navodi se.

FOTO: SAOPĆENJE
FOTO: SAOPĆENJE

Ismet Ovčina je govorio o položaju i razvoju Biblioteke, nastojanjima da uspješno posreduje u prenošenju zabilježenog ljudskog znanja i iskustva kroz dostupnost njenih fondova. Istakao je i značaj Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u cjelokupnom bibliotečkom sistemu u Bosni i Hercegovini i kao dijela ukupne nacionalne kulture naše države na međunarodnom nivou ističe se.

Razgovarano je i o mogućem zajedničkom projektu, koji bi povezao bh. bibliotekare i bibliotekare njemačkog govornog područja kroz djelovanje ABDOS-a – Radne skupine za bibliotekare i dokumentaciona mjesta studija o Istočnoj Evropi.

Direktor Ovčina sa saradnicama i Jan Dutoit posjetili su čitaonicu ‘Eugene Schulman“, gdje je smještena donacija privatne kolekcije bibliotečke građe, sa više od 6000 naslova.

Privatnu kolekciju NUBBiH je darovao Eugene Schulman, američki i švicarski državaljanin koji je živio u Ženevi, inače pasionirani kolekcionar knjiga.

Osim knjiga, u toj čitaonici se nalazi vrijedna zbirka kartografske građe, časopisa, razglednica… Knjige su uglavnom na engleskom, jedan dio i na francuskom i njemačkom jeziku.

Kompletna kolekcija smještena je u posebnu čitaonicu, koja ima za svrhu otvorenim pristupom i lijepim ambijentom služiti korisnicima Biblioteke za naučno-istraživački i timski rad. Ta uspješna saradnja nastavljena je 2021. godine kad je jedan od prijatelja Schulmana darovao vrijednu kolekciju, svoga oca profesora Levina, koja obuhvata 20.000 naslova različite tematike – navode iz NUBBiH.

Prihvati notifikacije