Svijet

Izraelski ministar odbrane u Washingtonu kako bi razgovarao o sljedećoj fazi rata u Gazi

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant otputovao je u nedjelju u Washington kako bi razgovarao o sljedećoj fazi rata u Gazi i eskalaciji neprijateljstava na granici s Libanom, gdje je razmjena vatre s Hezbolahom potakla strah od šireg sukoba.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Hezbolah koji podržava Iran razmjenjuje vatru s Izraelom otkako je izbio rat u Gazi prije više od osam mjeseci i objavio je da se neće zaustaviti dok ne dođe do prekida vatre u Gazi. Spremni smo za svaku akciju koja može biti potrebna u Gazi, Libanu i u više područja rekao je Gallant u izjavi prije nego što je krenuo u Washington, gdje će se sastati sa svojim kolegom Lloydom Austinom i državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Pročitajte još

Ranije u junu, Hezbolah je gađao izraelske gradove i vojne lokacije najvećom salvom raketa i dronova u neprijateljstvima do sada, nakon što je u izraelskom udaru ubijen jedan od komandnata Hezbolaha.

Američki izaslanik Amos Hochstein posjetio je Izrael i Liban prošle sedmice u pokušaju da smiri tenzije, usred porasta prekogranične vatre i eskalacije retorike na obje strane, javlja Reuters.