Svijet

Izraelski ministar odbrane se pobunio protiv reforme pravosuđa. Netanyahu ga smijenio

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je smijenio svog ministra obrane, dan nakon njegova poziva na jednomjesečnu stanku u procesu sporne pravosudne reforme koju vlada želi provesti.

FOTO: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL
FOTO: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL

“Premijer Benjamin Netanyahu je odlučio razriješiti dužnosti ministra odbrane Yoava Galanta”, kratko je saopćio premijerov ured.

Galant, pripadnik iste desne stranke, Likuda, kao i Netanyahu, u svom je govoru jučer navečer rekao da bi nastavak podjela u javnosti u vezi s tom temom bio “prava prijetnja za izraelsku sigurnost”.

Protesti se održavaju svake sedmice otkad je u januaru vlada Benjamina Netanyahua, jedna od najdesnijih u povijesti Izraela, predložila nacrt reforme koji je podijelio zemlju. Potaknuvši zabrinutost u zemlji i u inozemstvu, reforma treba povećati utjecaj zastupnika na sudove. Njezini kritičari ističu da ugrožava demokratska načela izraelske države.

Netanyahu i njegovi saveznici, krajnje desne i ultraortodoksne stranke, ocjenjuju da je planirana reforma nužna kako bi se uspostavila ravnoteža snaga između zastupnika i Vrhovnog suda koji smatraju politiziranim, piše Hina.

“Moramo prekinuti zakonodavni proces” na mjesec dana, rekao je Galant u subotu navečer, prije važnog tjedna koji trebaju obilježiti druge zakonske odredbe i novi masovni prosvjedi. “Posvećen sam vrijednostima Likuda (…), ali velike promjene na državnoj razini trebaju se provoditi dogovaranjem i dijalogom”, dodao je. Ministar obrane je istodobno pozvao na prekid protesta.

Prihvati notifikacije