Magazin

Istraživanje: Miris tuđeg znoja pomaže u borbi protiv anksioznosti

Mirisi znoja obično nisu među mirisima koji društveno povezuju ljude.

FOTO: STARK-GEGEN-SCHWITZEN.DE
FOTO: STARK-GEGEN-SCHWITZEN.DE

Ako neko smrdi, obično se distanciramo. Prema jednoj studiji, osobe sa socijalnom anksioznošću treba da preispitaju situaciju.Volite li njuškati ljudima pazuhe? Bilo u prepunom tramvaju ili u kancelariji otvorenog tipa, većina ljudi miris znoja ne doživljava kao blagoslov, već kao mirisnu smetnju. Jak tjelesni sugeriše lošu higijenu, to je nešto od čega bukvalno naborate nos. Ukratko: znoj ima lošu reputaciju možda i pogrešnu. Budući da, kako švedski istraživački tim tvrdi da je otkrio, miris znoja može imati terapeutski učinak, kaže se da može ublažiti anksioznost.

U okviru male pilot-studije, naučnici su testirali efekte koje terapija svesnosti u kombinaciji sa mirisom znoja može imati na ljude sa strahom od društvenih situacija. Istraživački tim je prethodno uzeo uzorke znoja pazuha od dobrovoljaca nakon što su gledali odlomke iz strašnih filmova ili filmova zbog kojih se ne osjećaju dobro. Neki od pacijenata su potom bili izloženi ovim mirisima tokom dvodnevne terapije svjesnosti. Rezultati pokazuju da je terapija zapravo djelovala mnogo bolje za njih nego za kontrolnu grupu koja je bila izložena čistom zraku. Prema tome, nivo anksioznosti kod njih je smanjen za 39 posto nakon tretmana, a kod kontrolne grupe za 17 posto.

Tjelesni miris drugih povećava naše blagostanje

Ali zašto je to tako? Svi se znoje. Neki više, neki manje. U prosjeku, tijelo oslobađa dva litra vode dnevno. Svježi znoj po pravilu ne miriše. Poznati neugodan miris nastaje kada dođe do procesa raspadanja i stvaranja butirne kiseline. Budući da su za to zaslužne bakterije, koje se osjećaju posebno ugodno u toplim, vlažnim sredinama poput pazuha, mirisi su tamo posebno česti. Svaki pojedinac ima svoj individualni miris.

Poznato je da postoji snažna veza između našeg čula mirisa i našeg blagostanja, objašnjava Dankan Boak iz Petog čula, organizacije koja se bavi odnosima s javnošću za poremećaje mirisa i okusa, za BBC. Gubitak sposobnosti mirisanja drugih ljudi, poput vašeg partnera ili djece, može dovesti do depresije i osjećaja izolacije, kaže on.

Govori li naš znoj drugima kako se osjećamo?

Švedski istraživači također pretpostavljaju da se naša emocionalna stanja odražavaju u našim tjelesnim mirisima, prenoseći na taj način osjećaje kao što su sreća ili strah. Čak sugerišu da ovi mirisi mogu izazvati slična emocionalna stanja kod onih koji ih njuše. Međutim, istraživački tim je tokom studije iznenađujuće otkrio da emocionalno stanje u kojem je nastao znoj nije uticalo na rezultat. “Učinak je bio isti”, rekla je voditeljica studije Elisa Vignar, prenosi The Guardian.

“Dakle, moglo bi biti da hemo signali u ljudskom znoju utiču na reakciju na tretman”, objašnjava naučnik sa Instituta Karolinska u Stokholmu. Stoga je moguće da priroda znoja nije relevantna za pozitivan terapeutski učinak, već činjenica da se znoj zapravo koristi. Vignar kaže: “Može biti da samo prisustvo druge osobe ima ovaj efekat, ali to tek treba da potvrdimo”, prenosi stern.de.

Prihvati notifikacije