Život

Iskustvo majke nakon poroda: Stvari koje možete očekivati u prvih 24 sata nakon poroda

Prvi sati nakon poroda često su ispunjeni s preplavljenim emocijama i pozitivnim i manje pozitivnim iznenađenjima. Dobro došli u prvih 24 sata nakon poroda!

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Tvoja beba je napokon u tvojem naručju. Sva vika i buka oko poroda polako blijedi, a ti ne možeš prestati gledati u malo biće koje ste tako dugo čekala. Što sada?

Prva stvar koju ćeš naučiti nakon što postanete mama je: ‘Očekuj neočekivano’. Bez obzira koliko misliš da si spremna, tvoje novorođenče će te provesti kroz školu života. No, bez straha! Milijuni žena je kroz to prošlo prije tebe – i ti ćete. A do tada, pročitaj neke savjete oko toga što možeš očekivati nakon poroda kako bi se što bolje pripremila na najnevjerojatnije putovanje svog života.

Naravno, bit ćeš osjetljiva na nekoliko mjesta, ovisno o tome kako si rodili. Bit će krvarenja, nadutosti i osjetljivosti grudiju. No, postoji jedna postporođajna bol koju možda nećeš očekivati, a to su grčevi. Poznatiji kao bol koja dolazi nakon poroda, ovi grčevi ‘napadnu’ kako se maternica vraća u svoj prvobitni oblik. Nakon prvog poroda, grčevi su uglavnom blagi, ali mogla bi ih osjetiti snažnije tijekom dojenja. I svakako treba spomenuti kako se ovi grčevi povećavaju sa svakim porodom sve više – stoga budi spremna! Među drugim iznenađenjima su i tvoje grudi koje postaju osjetljivije s dolaskom mlijeka, a ako si imala vaginalni porod – moglo bi ti biti jako neudobno sjediti pa nije loše pripremiti nekoliko udobnih jastučića.

Odmah nakon poroda, čak i nakon mnogo sati i sati intenzivnog poroda, vjerojatno ćeš se osjećati kao da možeš osvojiti svijet. To je zbog toga jer je rađanje bebe ogroman nalet adrenalina, a vjerojatno i najprirodniji adrenalinski skok. Samo sekunde prije nego ćeš po prvi puta držati bebu u naručju, možda ćeš se osjećati potpuno iscrpljeno, ali odmah nakon, postat ćeš nepobjediva!

Odvlačenje pažnje ovog nevjerojatnog živog bića u tvojim rukama dovoljno je kako bi zaboravila na svu bol i iscrpljenost. Uživajtu tom trenutku jer neće dugo trajati.

Budi spremna na to da bi tvoja soba u rodilištu mogla izgledati poput niskobudžetnog horor filma. No, bit ćeš toliko fascinirani bebom da nećeš ni primijetiti kada će ti promijeniti čistu posteljinu i obrisati pod. A, onda će i na tebe doći red. medicinska sestra će pokušati odvesti te pod tuš, a koliko god u tom trenutku htjela ostati u krevetu, to će ti biti jedno od boljih tuširanja ikad, piše miss7mama.24sata.hr.

Više savjeta pročitajte OVDJE.

Prihvati notifikacije