Svijet

Iranska policija pucala u metrou punom ljudi i tukla žene jer nisu nosile hidžabe (VIDEO)

Iranske snage sigurnosti pucale su po ljudima na stanici metroa u Teheranu i pretukle žene koje nisu nosile hidžabe, javlja Guardian.

FOTO: GUARDIAN NEWS/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: GUARDIAN NEWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Snimak podijeljen na društvenim mrežama prikazuje putnike koji trče prema izlazima, pri čemu su mnogi pali i bili pregaženi, nakon što je policija pucala među ljude na stanici podzemne željeznice.

Policajci su snimljeni kroz prozore vozova kako trče kroz vagone i pendrecima tuku žene.

Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog podrijekla, umrla je 16. septembra u pritvoru moralne policije nakon hapšenja zbog kršenja iranskog strogog kodeksa odijevanja za žene.

Protesti u Iranu jučer su se intenzivirali kada su organizatori protesta pozvali na trodnevnu akciju u znak sjećanja na “krvavi novembar” 2019., kada su stotine ubijene tokom protesta protiv povećanja cijena goriva.

Stanice podzemne željeznice i javni prijevoz, kojima često patrolira moralna policija, postali su mjesto državnog nasilja i nadzora nad građankama.

Početkom septembra sekretar iranskog štaba za promociju vrline i sprječavanje poroka Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani najavio je da vlada planira koristiti tehnologiju prepoznavanja lica za ciljanje žena snimljenih na sigurnosnim kamerama javnog prijevoza.

Država se trenutno obračunava s protuvladinim demonstrantima te je do sada pet osoba povezanih s protestima osuđeno na smrtne kazne.

Prihvati notifikacije