A samim tim mogu nam pomoći i u procesu skidanja kilograma.
Ovo su neki od začina koje bi trebalo da koristimo u ishrani.
Bijeli luk – alicin iz bijelog luka stimuliše sagorijevanje masti.
Crvena paprika – kapsaicin iz crvene paprike povećava tjelesnu temperaturu i značajno ubrzava metabolizam tijela.
Cimet – snižava šećer u krvi, čime utiče na sitost.
Đumbir – sadrži supstance koje ubrzavaju metabolizam.
Crni biber – poboljšava varenje, smanjuje nadutost.
Šafran – sadrži krocin i krocetin, koji smanjuju apetit.
Timjan – zbog svog diuretskog efekta pomaže tijelu da se oslobodi viška vode i toksina.
Celer – snažan diuretik, snižava krvni pritisak i holesterol.
Origano – karvakol supstanca koja se nalazi u origanu utiče na kontrolu sinteze masti u tijelu.
Kurkuma – glavni sastojak je kurkumin koji utiče na smanjenje masti.
Začini i začinsko bilje su oduvijek poznati kao savršen dodatak hrani.
Oni će uvijek dati namirnici punoću ukusa, izvući maksimum za vaša nepca i učiniti svako jelo fantastičnim.
Kada birate začine, vi zapravo doprinosite obroku na jedan zdrav način – uz pomoć njih, upotreba šećera ili soli može biti smanjena na minimum, prenosi Danas.rs.
S obzirom da se koriste u minimalnim količinama, ne mijenjaju kalorijsku vrijednost jela i može se reći da je njihova najvažnija namjena upravo pojačavanje ukusa jela ili da se taj ukus modifikuje.
Ovo je naročito važno svima onima koji žele da izgube višak kilograma i koji žele da se zdravo hrane, ali ne znaju kako da pomalo bezukusna jela pretvore u praznik za nepce.