Svijet

Imamo na koga i da se ugledamo: U EU zloupotrijebljeno 430 miliona eura

Prema izvještaju Evropskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF), u EU je prošle godine bilo zloupotrijebljeno 430 miliona eura sredstava.

FOTO: EU
FOTO: EU

Vlast EU je, prema vlastitim izjavama, spriječila nezakonito korištenje gotovo 200 miliona eura, što se vidi iz godišnjeg izvještaja objavljenog u utorak.

Vlast sa sjedištem u Bruxellesu ima zadatak da otkrije prevaru koja uključuje fondove EU. Istražitelji također ispituju rad evropskih vlasti. Prema ranijem izvještaju, više od 527 miliona eura je zloupotrebljeno u 2021.

Tačan iznos namjenskih ili nenamjenskih utrošenih sredstava EU nadležni organ je procijenio na 426,8 miliona eura. Istrage vlasti bile su usredsrijeđene na sumnju na tajne ugovore, manipulaciju procedurama nabavki, sukob interesa i previsoke račune. Može se primijetiti još jedno povećanje broja prevara počinjenih digitalno, navodi se.

Vlast je aktivna i u borbi protiv krivotvorina i krijumčarenja – prošle godine su, naprimjer, podržane zajedničke carinske akcije. Milioni krivotvorenih i opasnih predmeta su zaplijenjeni – naprimjer, lijekovi, igračke, 531 milion ilegalno trgovanih cigareta i 14,7 miliona litara vina, piva i žestokih pića, poše oe24.

Prihvati notifikacije