Region

"Ima signala da će obje strane prihvatiti plan, time se de facto priznaje Kosovo"

Zajednica srpskih opština (ZSO) je dio sporazuma Beograda i Prištine i prihvatanjem evropskog prijedloga za rješavanje pitanja Kosova u ponedjeljak, automatski se prihvata i ZSO, rekao je visoki zvaničnik EU koji je želio da ostane anoniman. Takođe, on je naveo da prihvatanje tog prijedloga znači de facto priznanje Kosova.

FOTO: EUROPEAN UNION
FOTO: EUROPEAN UNION

U Briselu kažu da sa obje strane, i iz Beograda i iz Prištine, stižu snažni signali da će prijedlog EU biti prihvaćen, i u javnim izjavama i u direktnim razgovorima sa EU zvaničnicima. Zbog toga se očekuje da taj prijedlog u ponedjeljak bude i zvanično prihvaćen, prenosi N1 Srbija.

Kako je rekao visoki zvaničnik EU, o sadržaju prijedloga neće biti razgovora, već samo o njegovoj primjeni, koja je definisana posebnim aneksom.

On je dodao da se radi o osnovnom sporazumu, koji je toliko sveobuhvatan da dovodi blizu takozvanog ‘sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporauzma o normalizaciji odnosa dvije strane’.

Kako javlja dopisnik N1 Srbija iz Brisela Nikola Radišić, prihvatanje evropskog prijedloga je važno jer će dovesti do promjene kompletnog raspoloženja u regionu, dovesti do novih projekata i investicija, uvećati finansijsku pomoć i dovesti do veće sigurnosti i predvidjivosti, rekao je novinarima visoki zvaničnik EU.

Podsjetimo, u ponedjeljak će u Briselu biti održan satanak na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Učešće su potvrdili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

Prihvati notifikacije