Politika

IGES: "Milanović nema moć nad Zagrebom, a pogotovo ne nad Bosnom i Hercegovinom"

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u najnovijem obraćanju javnosti rekao je da bi promjena Dejtonskog mirovnog sporazuma bila povod za rat i da se to neće desiti bez saglasnosti Zagreba.

FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT
FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Zatim je kritikovao francusko-njemački prijedlog o reformi odlučivanja u institucijama Evropske unije po kojem ne bi bila potrebna saglasnost svake države za donošenje odluka.

“U svojim izjavama Milanović više podsjeća na diktatore iz srednjeg vijeka, nego na modernog predsjednika jedne evropske države. Pri tome, njegovi stavovi su u suprotnosti jedan s drugim, jer bi želio uređivati odnose u BiH, dok ne prihvata prilagođavanje vlastite države sistemu EU čiji je Hrvatska dio.

Republika Hrvatska jeste potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma ali kao strana u sukobu, čime je preuzela obavezu da se ne smije miješati u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine. Dejtonskim sporazumom je također naloženo da se sa teritorije BiH moraju povući sve strane vojne trupe, što uključuje i one iz Hrvatske. Umjesto da se ponaša odgovorno, Milanović prijeti ratom i ponovnim slanjem vojske na teritorij BiH!

Pročitajte još

U isto vrijeme, Hrvatska je punopravna članica Evropske unije čime je prihvatila da dio svog suvereniteta prenese na institucije EU. Iz toga proizilazi da će se Hrvatska, htio to Milanović ili ne, vremenom uklapati u ono što bude politika većih sila unutar Evropske unije. Postavlja se pitanje kojim kapacitetima raspolaže da bi mogao zaustaviti projekcije onih država od kojih zavisi prosperitet Hrvatske?

Govoreći kako se promjene u BiH “neće desiti bez saglasnosti Zagreba”, Milanović je zaboravio da on nema moć ni nad Zagrebom, niti nad vladom premijera Andreja Plenkovića, a pogotovo je nema nad Bosnom i Hercegovinom. Sebi daje za pravo da prijeti suverenoj državi Bosni i Hercegovini koja ima vlastite mehanizme po kojima se može mijenjati ustav. U tim mehanizmima nigdje ne stoji da se mora tražiti saglasnost Hrvatske za izmjene Ustava BiH!”, navodi se u saopćenju Instituta za geopolitiku,ekonomiju i sigurnost (IGES).

Prihvati notifikacije