Švedski div Ikea je tokom karantina odlučio otkriti svoj recept za mesne kuglice kakve poslužuju u svojim prodavnicama kako bi ljudi mogli uživati u prepoznatljivom okusu kod kuće.
Imaju lijep, praktičan i povoljan namještaj, ali mnogi su do Ikee išli samo i kako bi uživali u njihovom specijalitetu – slavnim švedskim okruglicama koje vole ljudi širom svijeta.
Recept je za količinu od 16 do 20 savršenih okruglica.
Sastojci:
750g goveđeg mljevenog mesa
1 sitno sjeckani luk
1 čehna luka (isjeckani ili mljeveni)
100 g krušnih mrvica
5 kašika punomasnog mlijeka
1 jaje
so i biber po želji
Umak
par kapi ulja
150 ml punomasnog vrhnja za kuhanje
40 g maslaca
40 g običnog brašna
150 ml temeljca povrtne supe
150 ml temeljca goveđe supe
2 čajne kašike sojinog umaka
1 čajna kašika Dijon senfa
Priprema:
Dobro izmiješajte meso da ne bude nikakvih grudica. Dodajte sitno sjeckani luk, krušne mrvice, jaje i promiješajte. Dodajte mlijeko i dodajte so Ii biber.
Smjese oblikujte u male okruglice. Stavite na čisti tanjir, poklopite i čuvajte u frižideru 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tokom kuhanja. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, polako dodajte mesne okruglice. Kad dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrijte rernu na 180°C i pecite još 30 minuta.
U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodajte 150 ml povrtnog temeljca i 150 ml goveđeg temeljca i nastavite miješati. Dodajte 150 ml vrhnja, 2 kašike sojinog umaka i kašiku Dijon senfa. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite miješati.
Poslužite okruglice uz kuhani krompir ili pire, piše 24sata.