Kolumne

"I sa kišom i bez kiše sjednice su rijetke": Sve je neizvjesnije koje mjere priprema vlast

Bizarna vijest o odgodi zasijedanja Predstavničkog doma Federacije BiH.

FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ

Kriva je kiša koje mjesecima nije bilo. Za to vrijeme sjednica nije bilo ili su bile rijetke.

Naravno ne zbog suše nego zbog kvoruma i raznih stvari proceduralne naravi. I dok se krajem novembra očekuju sniježne padavine sve je neizvjesnije šta će biti sa “reformskim zakonima”. Od toga zavisi i Budžet za 2024. godinu koji je davno trebo biti u raspravi.

Svi izgledi su da će se za prvi kvartal ući u privremeno finansiranje. I dok kiša natapa suha polja, spremni za oranje, niko ne priča o poljoprivredi. Mala površina zasijanih žitarica nikoga ne brine. Troškovi rastu.

Sve je neizvjesnije koje mjere priprema vlast da se svaki pedalj zemlje obradi i zasije. Umjesto ” akontativnog finansiranja” proizvodnje hrane imamo finansiranje penzionera. Očito da penzioneri ne znaju šta će sa indeksom cijena i rastom DBP. To ne znaju i zaposleni. Svi se nadaju većim dohocima. Štampanja novca nema. MMF neda pare jer uslovljava rastom dohodaka.

Jedino ostaje unutrašnji i vanjski javni dug. Problem je što bi isti bio namijenjen za tekuću potrošnju, odnosno transferne rashode. I dok se krov zgrade u kojoj zasijeda Parlament F BiH krpi ostaje suštinsko pitanje kako dalje. Kažu da je aktuelna vlast tek popunila 50% osvojenih pozicija i potrošila 25% vremena od prošlogodišnjih izbora. Koliki je napredak teško je suditi.

Po onim na vlasti je veliki. Opozicija kaže nikakav. Narod šuti. Kiša i dalje pada. Čeka se poskupljenje struje i padavine snijega. I to će proći. Dotle će se valjda popraviti krov zgrade i usvojiti Budžet za 2024. godinu.

Prihvati notifikacije