Politika

I Krišto je u Dubaiju: Pogledajte s kim se sve sastala

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjeluje na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP 28, koja se održava Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Erdogan i Krišto
FOTO: ERDOGAN I KRIŠTO/VM BIH

COP 28 je konferencija država koje su potpisale klimatski sporazum UN-a godine, na kojoj sudjeluje više od 70.000 predstavnika iz različitih segmenata društvenog djelovanja, privrednika, naučnika, aktivista, novinara i izaslanika država okupljenih da razgovaraju o ograničenjima i pripremama za buduće klimatske promjene.

Za Bosnu i Hercegovinu je od iznimne važnosti energetska tranzicija, odnosno smanjenje emisije stakleničkih plinova iz termoelektrana, i tranzicija prema većem udjelu „zelene“ energije u stvaranju konkurentnog i dugoročno održivog energetskog sistema, te pitanje klimatskih promjena s kojima se najprije suočavaju lokalne zajednice.

Borjana Krišto u Dubajiu
FOTO: VM BIH
Borjana Krišto u Dubajiu
FOTO: VM BIH
Borjana Krišto u Dubajiu
FOTO: VM BIH
Borjana Krišto u Dubajiu
FOTO: VM BIH

Predsjedateljica Krišto se na marginama COP 28 susrela s princom Abu Dabia Sheikom Khaledom bin Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanijem, te s drugim visokim dužnosnicima Europe i svijeta kojisudjeluju na Konferenciji.

Bosna i Hercegovina će se na COP 28 pridružiti Emiratskoj deklaraciji o otpornim prehrambenim sustavima, održivoj poljoprivredi i klimatskim akcijama, a obraćanje predsjedateljice Krišto sudionicima konferencije planirano je za sutra, 2. 12. 2023. godine, u okviru Segmenta na visokoj razini.

Prihvati notifikacije