BiH

Helez i Goganović primili admirala Munscha: OS BiH nastavljaju učešće u međunarodnim mirovnim misijama u Africi

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, u službeni je posjet primio zapovjednika Zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a (JFC) sa sjedištem u Napulju američkog admirala Stuarta Munscha.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Sastanku su nazočili i zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba te ostali suradnici. Sugovornici su razgovarali o aktivnostima i planovima razvoja Oružanih snaga BiH, suradnji sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO), kao i sigurnosnoj situaciji u Evropi.

Ministar Helez je istaknuo izvrsnu suradnju s MO i OS BiH s NATO štabom Sarajevo. On je upoznao admirala Munscha s činjenicom da je vojni proračun BiH po prvi put povećan za 28 posto, što je iskorišteno za poboljšanje statusa pripadnika OS BiH. Naglasio je i prioritete u provedbi Programa reformi BiH i Pregleda odbrane BiH. Posebno se osvrnuo na činjenicu da, nakon jednogodišnjeg zastoja u odlučivanju, OS BiH nastavljaju sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama u Kongu, Maliju i Srednjoafričkoj republici te da su pokrenute inicijative prema Predsjedništvu BiH za proširenje doprinosa BiH u misijama UN-a i NATO-a.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Zamjenik ministra odbrane BiH Goganović također se pohvalno izrazio o suradnji BiH sa NATO-om, te naglasio da je ta suradnja u funkciji mira i stabilnosti. On je izrazio očekivanje da će se u najkraćem roku oformiti novi saziv Povjerenstva za suradnju s NATO-m, u kojem će zamjenik ministra Goganović imao dužnost potpredsjednika. Naglasio je uvjerenje da će Povjerenstvo raditi na obostrano zadovoljstvo i BiH i NATO-saveza.

Kao zapovjednik južnog krila NATO-a admiral Munsch je naglasio da sigurnosni izazovi u Evropi zahtjevaju jačanje obrambenih kapaciteta te izrazio važnost dalje potpore razvoju OS BiH. U tom pogledu istaknuo je kako će tome pomoći NATO-ova inicijativa za jačanje sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta BiH, aktivnosti u okviru NATO-ovog programa Partnerstva za mir, kao i dalje sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama.

Nakon sastanka u Ministarstvu odbrane BiH, admiral Munsch je posjetio i Zajednički stožer Oružanih snaga BiH.

Prihvati notifikacije