Svijet

Haški tribunal: Nizozemska kriva za ratni zločin u Afganistanu

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Lokalni sud u Nizozemskoj danas je presudio da su njihove snage nezakonito bombardovale stambeni kompleks u Afganistanu 2007. godine i naredio državi da finansijski obešteti žrtve. Okružni sud u Haagu je našao da je napad, koji se dogodio kasno navečer i lišio života dvadesetak civila, bio izveden suprotno međunarodnom pravu.

Građansku tužbu za nadoknadu štete protiv nizozemske države podnijelo je četvoro preživjelih i sud je odlučio u njihovu korist.

Ministarstvo odbrane Nizozemske tvrdilo je da su pogođena zdanja, okružene zidovima, koristili talibani u vrijeme kada su napadnute i to iz ofanzivnih helikoptera i aviona-lovaca F-16.

Nizozemska je u to vrijeme bila dio međunarodne koalicije predvođene SAD-om koja se u Afganistanu borila sa talibanima.

Međutim, 12 sati je prošlo od trenutka kada su talibani posljednji put koristili napadnutu lokaciju kao mjesto odakle otvaraju vatru, pa su sudije zaključile da nizozemska vojska nije imala dovoljno informacija kako bi sa sigurnošću utvrdila da stambeni kompleks predstavlja vojnu metu.

U trodnevnim borbama poznatim kao Bitka kod Čore poginulo je 250 Afganistanaca, a među njima između 50 i 80 civila. Neposredno prije ovih borbi, talibani su osvojili jedan broj policijskih stanica i napredovali su u pravcu jedne holandske vojne ispostave.

Ovo je prvi put da je nizozemska država proglašena odgovornom za vojnu akciju u Afganistanu i prvi put da je sud utvrdio odgovornost države za bombardovanje.

Presuda je prvostepena i ministarstvo odbrane Nizozemske ima tri mjeseca da uloži žalbu.

Prihvati notifikacije