Svijet

Haniyeh: Hamas otvoren za svaku inicijativu za kraj rata u Gazi

Ismail Haniyeh, šef palestinske grupe Hamas, ponovio je u petak otvorenost svoje grupe prema svakoj inicijativi koja okonča izraelski rat u Pojasu Gaze koja ispunjava zahtjeve palestinskog otpora, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
arhiva

Haniyeh je to rekao na seminaru u Bejrutu na kojem se raspravljalo o scenarijima izraelskog napada na Gazu.

Pročitajte još

Lider Hamasa je rekao da je grupa otvorena da se pozabavi “svakim dokumentom ili inicijativom koja osigurava temelje pozicije otpora u pregovorima o prekidu vatre”.

Ponovio je Hamasove zahtjeve za trajnim prekidom vatre, potpunim povlačenjem izraelske vojske iz Gaze, rekonstrukcijom, pružanjem pomoći i razmjenom zarobljenika.

Izraelski zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, nisu se obavezali ni na jedan od zahtjeva Hamasa i insistirali su na nastavku ostvarivanja cilja – potpunog poraza Hamasa u Gazi.

Indirektni pregovori između Izraela i Hamasa uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, Katara i Egipta do sada nisu dali rezultate za trajni prekid vatre koji bi omogućio razmjenu zarobljenika između Izraelaca i Palestinaca.

U napadima koje Izrael izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više 37.400 Palestinaca, dok je više od 85.000 osoba ranjeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.