Svijet

Guterres: Šanse za mir u Ukrajini su sve manje i manje

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres iznio je svoje prioritete za ovu godinu u ponedjeljak u sumornom govoru Općoj skupštini Ujedinjenih naroda koji se fokusirao na invaziju Rusije, klimatsku krizu i ekstremno siromaštvo, prensoi France24.

FOTO: EPA-EFE/ELTON MONTEIRO
FOTO: EPA-EFE/ELTON MONTEIRO

Guterres je primijetio da su vrhunski znanstvenici i sigurnosni stručnjaci prošli mjesec pomaknuli “sat sudnjeg dana” na samo 90 sekundi do ponoći, što je najbliže što je ikad bilo signaliziranju uništenja čovječanstva. Generalni sekretar je rekao da to shvaća kao znak upozorenja. “Moramo se probuditi i početi raditi”, naglasio je dok je nabrajao hitna pitanja.

Na vrhu popisa bio je ruski rat u Ukrajini, koji se bliži svojoj prvoj godišnjici. Šanse za mirno rješenje sukoba u Ukrajini sve su manje, dok rizici od daljnje eskalacije rastu, rekao je Guterres “Izgledi za mir sve su manji. Šanse za daljnju eskalaciju i krvoproliće rastu. Bojim se da svijet ne mjesečari u širi rat. Čini to širom otvorenih očiju”, rekao je. “Svijetu je potreban mir. Mir u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda i međunarodnim pravom”, prenosi Tass.

Napomenuo je da se sukobi nastavljaju u drugim zemljama, a pogođeno je oko dvije milijarde ljudi. “U Palestini i Izraelu, gdje se dvodržavno rješenje svakim danom sve više udaljava. U Afganistanu, gdje se gaze prava žena i djevojčica i nastavljaju smrtonosni teroristički napadi. ​​U Sahelu, gdje se sigurnost alarmantno pogoršava. U Mijanmaru, koji se suočava s novim ciklusima nasilja i represije. Na Haitiju, gdje nasilje bandi drži cijelu zemlju kao taoca”, istaknuo je Guterres.

“Kad bi svaka zemlja ispunjavala svoje obaveze prema Povelji (UN-a), pravo na mir bilo bi zagarantovano”, rekao je Guterres te dodao da je “vrijeme da promijenimo naš pristup miru ponovnom predanošću Povelji – stavljajući ljudska prava i dostojanstvo na prvo mjesto, s prevencijom u središtu.” U širem smislu, Guterres je osudio nedostatak “strateške vizije” i “sklonost” donositelja političkih i poslovnih odluka prema kratkoročnim rješenjima, prenosi Geopolitika news.

Prihvati notifikacije