Sarajevo

Gradonačelnica Karić dobila brojne upite, pa se oglasila kako je Grad Sarajevo postao vlasnik Vijećnice

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pojasnila je na zvaničnom Twitter nalogu kako je Grad Sarajevo uspio dobiti vlasništvo nad Vijećnicom.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Karić je jutros objavila da je od 3. marta Vijećnica 1/1 u potpunosti u vlasništvu Grada Sarajeva, te je poručila kako je tim činom osiguran opstanak institucije Grada. Međutim, ubrzo su se saopćenjem oglasili iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine postavljajući pitanje kako su u Gradskoj upravi uspjeli upisati pravo na vlasništvo Viječnice.

“Kada sam imenovana za gradonačelnicu, prije nešto manje od dvije godine, Grad Sarajevo je od nepokretne imovine u vlasništvu imao Olimpijski bazen, 7 stanova, 2 poslovna prostora, 5 garaža”, navela je u reakciji Karić.

Ona je istakla kako je Grad Sarajevo od danas vlasnik Vijećnice i zgrade DPO-a na Skenderiji. Pojasnila je i kako…

“Dobila sam nekoliko upita kako je moguće da smo uknjižili državnu imovinu. Odgovor je jasan. Vijeće ministara je dana 13.05.2008. godine donijelo Odluku br. 01-50-7/08 kojom se nekretnina – objekat Vijećnice izuzima od zabrane raspolaganja državnom imovinom propisanom odredbama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH. Obzirom na navedeno, objekat Vijećnice se ne može smatrati državnom imovinom u smislu definicije državne imovine propisane Odlukom Vijeća Ministara o osnivanju Komisije za državnu imovinu (“Službeni glasnik BiH”, br. 10/05). Stoga Grad Sarajevo, niti postupajući sud u ovom predmetu ni u kojem slučaju nisu povrijedili državnu imovinu, budući da objekat Vijećnice to nije, te upis Grada Sarajevo kao vlasnika, u cjelosti je utemeljen i zasnovan na relevantnim činjenicama i dokazima”, zaključila je sarajevska gradonačelnica.

Podsjećamo, iz NUB-a BiH su poručili da će “svim pravnim sredstvima boriti” da zgrada Vijećnice bude vraćena kulturi.

Prihvati notifikacije