Sarajevo

GRADNJA BUKOBRANA PORED AUTOPUTA NIKAKO DA KRENE: Mještani vogošćanskog naselja Svrake prijete blokadom autoputa Zenica-Sarajevo

Kada je 1975. godine, kroz vogošćansko naselje Svrake, krenula izgradnja autoputa Zenica-Sarajevo, sreći građana ovog mjesta nije bilo kraja. Ponadali su se kako će, konačno, dobiti modernu saobraćajnicu kojom će moći normalno komunnicirati sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine, ali i sa sjedištem svojelokalne zajednice.

FOTO:  E. MURAČEVIĆ
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Međutim, kada je, prošavši po sred naselja, okončana gradnja ove saobraćajnice ista zagrađena, i kad ispod nje nisu izgrađeni adekvatni podhodnici kojima bi mogli adekvatno komunicirati jedni sa drugima, počeo je bunt protiv ovog projekta koji ni dan danas nije prestao.

Godinama iza Općina Vogošća je, vlastitim sredstvima, činila napore da otkloni nedostatke koji su ugrožavali komoditeg življenja u ovom mjestu. Ucjevljeni su više stotina dugi, otvoreni, kanali kojima oborinske i druge vode iz gornjeg dijela naselja nisu mogle normalno oticati do korita rijeke Bosne, podizani su nivoi podhodnika koji su prilikom i najmanje kiše bivali pod vodom i tako ometali kretanje građana, regulisano korito rijeke Bosne koja se izlijevala iz svog vodotoka i blokirala prolaz ispod autoputa…

No, time problemi nisu nestali. I dan danas je otežano kretanje građana ispod ove saobraćajnice. Ono, štoposebno ometa komoditet življenja građana jeste i buka od vozila koja jurcaju ovom modernom saobraćanicom.

Pitanje vezano za rješavanje ovog problema 2021. godine našlo se i na Petoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća. Avdo Gljiva, u ime građana Svraka zatražio je:

FOTO: E. MURAČEVIĆ
FOTO: E. MURAČEVIĆ

„Da se na dionici autoceste Zenica-Sarajevo, od Vogošćanske petlje do Ilijaša, postave bukobrani, kako bi građani bili pošteđeni buke koja dolazi sa ovbe saobraćajnice“.

Pet mjeseci kasnije dobio je odgovor u kojem se reklo kako je realizacija njegove Inicijative u toku. Naime, nadležna Općinska služba uputila je dopis Javnom preduzeću „Autoceste Federacije BiH“ koje im je, u dostavljenom odgovoru, navelo „da je postupak nabavke za postavljanje bukobrana u toku. Po okončanju iste će se krenuti u proceduru postavljanja bukobrana“ (!?)

-Nevjerovatno je da se evo do danas, na svakoj sjednici Općinskog vijeća, u Izvještaju o realizaciji naših inicijativa ponavlja fraza „Realizacija je u toku, kaže Avdo Gljiva, koji trenutno obnaša funkciju predsjedavajućeg Oćinskog vijeća Vogošća.

-Od buke koju prave automobili po ovoj saobraćajnici nadležni iz JP „Autoceste Federacije BiH“ kao da ne čuju vapaje građana Svraka koji traže rješavanje ovog problema. Ukoliko nastave sa ovakvim ponašanjem bojim se da mi u općini nećemo moći spriječiti građane da, izlaskom na saobraćajnicu, blokiraju autoput Sarajevo-Zenica. Možda tek tada shvate ozbiljnost ovog problma. (E.M)

Prihvati notifikacije