Politika

Golić: Nije ugrožen interes niti jednog naroda, sud će dati konačnu odluku

Vijeće naroda Republike Srpske je na sjednici razmatralo odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa koje je pokrenuo Klub Bošnjaka.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pokrenuto je jer se tiče Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je krajem prošle godine usvojila Narodna skupština RS.

Odluka nije dobila potrebnu većinu i odbijena je, te se upućuje na zajedničku komisiju tog tijela i NSRS, a konačnu odluku će donjeti Ustavi sud RS.

“Nije ugrožen interes niti jednog naroda koji živi na teritoriji RS-a. Sud će dati konačnu odluku”, kazala je Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS, piše N1.

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS je početkom januara donio odluku da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa u pogledu zakona koji je donijela NSRS u vezi s nepokretnom imovinom.

Delegat u tom klubu Adil Osmanović je tada izjavio da je od osam delegata, pet Bošnjaka iz probosanskih stranaka glasalo “za”, a tri delegata iz SNSD-a su bili protiv, što nije bilo dovoljno da se ospori ta odluka.

Kazo je da je njihov stav usaglašen sa Odlukom Ustavnog suda BiH da je titular državne imovine jedino država Bosna i Hercegovina i da ne vide nijedan razlog zašto se ponovo NSRS upustila u tu proceduru, da ponovo donosi takav zakon kojeg je Ustavni sud prošle godine proglasio nevažećim.

Prihvati notifikacije