BiH

Generalpukovnik Senad Mašović na konferenciji načelnika štabova Američko-jadranske povelje

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović učestvovao jena 25. Konferenciji načelnika štabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranskepovelje (A5), koja je održana 22. septembra 2022. godine u Budvi – Crna Gora.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Američko-jadranska povelja je regionalna sigurnosno-odbrambena inicijativa koju su 2003.formirali Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države u cilju pružanjapodrške članicama u pridruživanju evroatlantskim integracijama. Inicijativi je naknadnopristupila Crna Gora, te Bosna i Hercegovina. Srbija, Slovenija i Kosovo* na sastancimaučestvuju u statusu posmatrača.

Tokom konferencije najviši predstavnici oružanih snaga zemalja članica A5 razgovarali su osigurnosnim izazovima na Zapadnom Balkanu. Također, razmijenjena su mišljenja i iskustvaizmeđu predstavnika oružanih snaga zemalja članica A5, kako bi se proširila regionalna saradnja.Ovom prilikom, između ostalog, raspravljano je o aktivnostima provedenim u prethodnomperiodu, kao i modalitetima buduće saradnje, a s ciljem djelotvornog odgovora na savremenasigurnosna zbivanja, zajedničkog doprinosa široj sigurnosti, interoperabilnosti snaga, zajedničkograzvoja i unapređenja sposobnosti, te zajedničkog pristupa u kreiranju odgovora na novesigurnosne izazove.

U obraćanju učesnicima konferencije, general Mašović je ukazao na izuzetan značaj A5inicijative za Bosnu i Hercegovinu i njene oružane snage, te potvrdio podršku daljnjem radu kroznastavak jačanja uspješne saradnje između članica, doprinoseći tako jačanju jednog sigurnog istabilnog okruženja, kao bitne pretpostavke za daljnji razvoj regiona. General Mašović je ovomprilikom naglasio da je interoperabilnost oružanih snaga ključ uspjeha i efikasnosti zajedničkogdjelovanja prema sigurnosnim izazovima u savremenom svijetu.

Pored konferencije u formatu načelnika štabova, održana je i konferencija u formatu glavnihnarednika oružanih snaga zemalja članica na kojoj je kao predstavnik OS BiH učestvovao glavninarednik OS BiH zastavnik I. klase Mario Bagarić.

Konferencija je završena potpisivanjem Zajedničke izjave u kojoj je potvrđena želja za jačanjemzajedničke saradnje između oružanih snaga u regionu.

Prihvati notifikacije