Kolumne

Gdje prestaje logika tu počinje Bosna...

Samo što je izabran za nasljednika Ivayla Peteva na funkciji selektora jednog od rijetkih državotvornih stubova - fudbalske reprezentacije BiH - Faruk Hadžibegić napravio je potez koji je doveo u pitanje njegov razum. Zapravo i prije toga onima što logički rezonuju bilo je jasno da nismo u njemu dobili stratega što ulijavše optimizam.

FOTO: AMER ČULIĆ / RINGIER
FOTO: AMER ČULIĆ / RINGIER

“Cilj nam je da se plasiramo na EP, ako ne uspijemo, doći će umjesto mene neko drugi i to je to”, izjavio je. Kakvo lakonsko doživljavanje života i svijeta. Kao, došao sam na godinu dana, u predvečerje svoje karijere, da se malo poigram, nema veze ni što sam se tužakao sa Savezom i bio njegov žestoki oponent, pa ako i ode, uprkos meni, reprezentacija na Euro bit će dobro. Ako ne ode odoh ja svakako, doći će neko drugi umjesto mene. E, čuj…

Prvo što je uradio Hadžibegić otišao je na Island da gleda utakmicu nekakvih nazovi reprezentativaca Islanda. Zašto “nazovi reprezetativci”? Zato što su okupljeni navrat-nanos za utakmicu čija je svrha bila da selektor vidi na koga može računati iz domaćeg prvenstva. Nijedan igrač iz prethodne takmičarske utakmice Islanda nije igrao na toj utakmici koju je gledao Hadžibegić. Nije, jer nije ni bio termin za međunarodne prijateljske utakmice. Ali, može mu se, ima Savez para, pa izvoli pobro putuj po bijelom svijetu.

Za razliku od njihovog selektora koji se udostojio da odigra bilo kakvu utakmicu s bilo kim, Hadžibegić će svoje vatreno krštenje imati na početku kvalifikacija, u bitnoj utakmici, baš protiv tog Islanda, pa ćemo da vidimo koliko je čudotvoran.

A, tu utakmicu igrat ćemo u opremi Kelme, skoro pa privatnoj firmi Vice Zeljkovića.

Toliko je jaku saradnju uspostavio naš predsjednik s ovom firmom da je gotovo nemoguće bilo predvidjeti da će to biti oficijelni “oprematelj” naše reprezentacije. Kelme su prvo pronosali fudbaleri Borca, a potom i sudije Premijer lige. Pa, koji će onda biti drugi dobavljač? Neće Uhlsport.

Zanimljivo je, međutim, to kako se sve kontra logike kontinuirano njeguje. Nije Hadžibegić nikakav izuzetak što gleda besmislene utakmice, on je nastavak tradicije dominirajuće budalaštine i bezobraluka.

Dok A reprezentacija bude u Kelmeu, mlada će u Adidasovoj opremi na megdan Kini. Prizori kojima smo mogli jučer svjedočiti da jedna reprezentacija trči u opremi jednog proizvođača, a da istovremeno druga trenira u opremi drugog nije zabilježena ni u društveno i ekonomski mnogo nerazvijenijim afričkim zemljama.

Ima za sve objašnjenje Savez (različite selekcije je moguće da snabdijevaju različiti proizvođači), ali nema logike. Isto kao što odgovorni SNSD-ovci imaju objašnjenje zašto je prije ihihi godina srušena dvorana u Doboju koja je nakon poplava renovirana novcem EU (1,2 miliona eura je u nju skršeno) da bi se počela graditi nova, moćnija i još uvijek nepostojeća.

Najgore od svega što se pojedini kofrče kada ih nazoveš Bosancem. A logikom potpuno odgovaraju i nazivu i ambijentu i mentalnom sklopu.

Zolotić je na spisku, ali nije

Kojim epitetom, kojom vulgarnošću nazvati to što među A reprezentativcima BiH nema Nermina Zolotića. Selektor Hadžibegić, ponovo lakonski, u svom stilu, kaže kako momak JESTE na spisku. Samo je valjda naš problem što ga mi na istom ne vidimo, a nema ga nešto ni među reprezentativcima.

Dakle, Zolotić je na “spisku”!

Osim što je na spisku, ali ga nema u reprezentaciji, Zolotić je prekjuče izabran u najbolji tim kola portugalske lige, vjerovatno šeste najkvalitetnije lige u Evropi. I šta li pomisli neki novinar, evo ne mora selektor Portugala s kojim smo u grupi, o kakvim se dunđerima tamo radi kada im ne igra Zolotić, a igraju nekakvi fudbaleri iz skromnih liga koje portugalskoj ne mogu opepeliti…

Prihvati notifikacije