Kultura

Forto objasnio zašto se dugo čekalo na realizaciju projekta Muzej ARS AEVI

U Domu oružanih snaga BiH održan je događaj kojim je obilježeno pokretanje realizacije Projekta Muzej ARS AEVI.Ars Aev je jedinstveni projekt osnivanja Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, razvijen kao izraz kolektivne volje i etičke saradnje eminentnih međunarodnih umjetnika, kustosa i muzeja savremene umjetnosti.

FOTO: VLADA KS
FOTO: VLADA KS

Kolekcija ARS AEVI, nastala je tokom agresije, tačnije 1992. godine. Grupa entuzijasta, predvođenih Enverom Hadžiomerspahićem, pozvala je umjetnike iz cijelog svijeta da doniraju neke od svojih radova kao simbola podrške Sarajevu tokom opsade.

Kanton Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta su među glavnim partnerima u projektu, jer teren gdje će se graditi Muzej pripada Kantonu Sarajevo. Jedan od supotpisnika sporazuma koji je bio preduvjet za dobijanje svih dozvola je Kanton, odnosno, u ime Kantona, premijer Edin Forto i ministar kulture i sporta Samir Avdić.

„Drago mi je da se vidimo ovim povodom. Danas objavljujemo dobitnika jednog ludog tendera, gdje ćemo odrediti nekog ko će nam izgraditi muzej kojeg smo mogli izgraditi najmanje pet puta. Govorit ću manje svečano, ali pokušat ću vam dočarati kako je kada se borite za projekt iz oblasti kulture.

Znate li gdje se nalazi ovaj muzej? Na jednoj od najprivlačnijih lokacija u BiH, zato se nije dogodio. Neko je htio na toj lokaciji graditi nešto drugo. Zahvaljujući promjenama u Općini Novo Sarajevo maknuta je želja da se ta lokacija prenamijeni za neku gradnju“, između ostalog, kazao je premijer Forto

Prihvati notifikacije