Politika

Formirana Skupština HNK, na Vladu ćemo još pričekati

U Mostaru se održava prva konstituirajuća sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona gdje je 30 zastupnika iz osam političkih stranaka preuzelo mandate i položiti zakletve.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Očekuje se formiranje klubova naroda, ali je konačno formiranje vlasti upitno dok taj proces ne bude okončan na novu Federacije BiH.

Sjednicom rukovodi dosadašnji Predsjedavajući Skupštine Šerif Špago (SDA) do izbora novog rukovodstva, koje će birati klubovi naroda nakon što se oforme.

U ovom kantonu za formiranje vlasti je potrebna dvotrećinska većina, a politički dogovor još ne postoji, te se očekuju mukotrpni i dugotrajni pregovori stranaka o tome, ko će s kim, kako i na koji način, kao to i biva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Jedino je sigurno da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NiP po jedan mandat.

Skupštinu HNK čine zastupnici osam stranaka: HDZ BiH: Slaven Zeljko, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Daniel Babić, Ivana Buntić-Jovanović, Damir Džeba, Slavko Bilić, Marija Matuško Oliver Soldo, Marija Bošković ; HDZ 1990: Ivan Odak, Danijela Mišura, Zoran Krešić; HRS: Vesna Šunjić, Mirko Vasilj; SDA: Irma Memidžan, Džafer Alić, Kemal Muratović, Salmir Kaplan, Dragica Suša, Nedžad Maksumić, Harun Kurtović; SDP: Ismet Lulić, Vesna Saradžić, Arman Zalihić; DF: Zoran Mikulić, Sadina Hejub; NES: Nermin Vrtić te NiP: Omer Hujdur.

Prihvati notifikacije