Svijet

Finska i Latvija neće prihvatiti Ruse koji žele izbjeći vojnu mobilizaciju

Finska i Latvija saopćile su da neće prihvatiti Ruse koji odlaskom iz svoje države žele izbjeći djelimičnu vojnu mobilizaciju.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER

Obratili su se latvijski ministar vanjskih poslova Edgar Rinkevics i finski ministar odbrane Antti Kaikkonen.

“Latvija iz sigurnosnih razloga neće razmatrati izdavanje humanitarnih ili nekih drugih viza ruskim državljanima koji žele izbjeći mobilizaciju”, naglasio je Rinkevics.

Kaikkonen je izjavio da Finska prati ono što se dešava u susjednoj Rusiji te je ocijenio da postoje razlozi da njegova država pooštri viznu politiku prema ovoj zemlji.

“Što se tiče situacije oko Finske, mogu reći da je sigurnosna situacija stabilna i mirna. Naše odbrambene snage su dobro pripremljene i pomno pratimo situaciju”, naveo je.

Podsjećamo, jučer je Putin održao govor i pozvao na mobilizaciju 300.000 rezervista za agresiju na Ukrajinu te je najavio referendume u okupiranim ukrajinskim teritorijama o tome da li žele postati dijelom Rusije. Nakon toga, veći broj Rusa odlučio je napustiti svoju domovinu kupujući aviokarte i otići u Tursku ili Srbiju jer ne žele ratovati.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je zabrinut zbog posljednjih dešavanja u i oko Ukrajine te da avionska karta od Moskve do Beograda na crnom tržištu košta čak 9.000 eura.

Prihvati notifikacije