Kultura

Film "Yu Grupa - Trenutak sna": Priča o rokenrol grupi koja je nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime

Film "Yu Grupa - Trenutak sna" autora Darka Lungulova biće prikazan u srijedu, 29. marta u Velikoj sali Doma omladine Beograda u okviru takmičarskog programa 70. Martovskog festivala.

FOTO: TANJUG
FOTO: TANJUG

„Yu Grupa Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dvije godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Iz kritike Cineuropa – portala na četiri jezika, koji se kritički bavi kinematografijom o ostvarenju Darka Lungulova je napisano: „Okretanje u pravcu „trivijalnog“ žanra može izgledati čudno za filmskog stvaraoca iskusnog kao što je Lungulov, ali nema ništa trivijalno u “Yu Grupa -Trenutak sna”. Reditelj i njegova mala armija kinematografa proveli su sedam godina snimajući novi materijal, dok je autor radio sa montažerom Milošem Koraćem dvije godine kako bi ga kombinovao sa snimcima iz javnih i privatnih arhiva, među kojima su najemotivniji Super-8 kućni filmovi porodice Jelić. Ovakav spoj koji tematizira manje poznate dijelove jugoslovenske historije, je tečan i emotivan. Kao što je slučaj sa bendom, “Trenutak sna” nije efemerna stvar, već nešto što ostaje sa nama“.

Prihvati notifikacije