Kultura

Film ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva uskoro u kinima širom BiH

Film “Trougao tuge” švedskog reditelja Rubena Östlunda, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala, u kina širom Bosne i Hercegovine dolazi od 22. decembra.

FOTO: SFF
FOTO: SFF

“Trougao tuge” razuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, koja je redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu.

Film “Trougao tuge” koji je otvorio ovogodišnji Sarajevo Film Festival i čiji je jedan od koproducenata Obala Art Centar iz Sarajeva, osvojio je nominacije Evropske filmske akademije u kategorijama najboljeg evropskog filma, režije, scenarija – Ruben Östlund i za najboljeg glumca – Zlatko Burić. Ceremonija dodjele nagrada Evropske filmske akademije održat će se u subotu, 10. decembra u Rejkjaviku.

Yaya (Charlbi Dean) i Carl (Harris Dickinson) modeli su i influenseri pozvani na krstarenje superjahtom koju će svojom pojavom promovisati na društvenim mrežama. Među ostalim uvaženim putnicima nalaze se i ruski bogataš Dimitry (Zlatko Burić) i njegova žena Vera (Sunnyi Melles), stariji britanski bračni par koji je bogatstvo zaradio na trgovini oružjem, šlagirana Njemica koja ponavlja jednu rečenicu te kapetan Thomas (Woody Harrelson).

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha.

Od 22. do 25. decembra organizovana je i nagradna igra za film “Trougao tuge”! Više informacija na https://kinomeetingpoint.ba/?p=787, saopćeno je iz SFF-a.