BiH

Federacija BiH za šest godina završava Koridor 5C

Ministar saobraćaja i veza Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić najavljuje da bi se kroz narednih šest godina trebao završiti Koridor 5C i samim time Federacija BiH spojiti sa Evropom.

FOTO: 072INFO.COM
FOTO: 072INFO.COM

Od sredine septembra ove godine, kako je rekao u intervjuu za Večernji list, BiH će dobiti nove funkcionalne kilometre autoceste na Koridoru 5C.

Brojni izazovi i poteškoće

Radi se, naime, o dionici Tarčin – Ivan, dugoj oko sedam kilometara, koja uključuje i dvocijevni tunel Ivan, tako da će se autocestom dolaziti do Bradine nadomak Konjica.

– Početak ove poddionice je na kraju dionice Lepenica-Trčin, odmah nakon petlje Tarčin. Nakon što bude puštena u saobraćaj, putnici više neće morati koristiti staru cestu preko prevoja Ivan uključujući stari tunel Ivan na magistralnoj cesti – kazao je Lasić.

Lasić ističe kako je Vlada Federacije BiH uspjela u proteklom periodu odgovoriti na brojne izazove i poteškoće na koje je nailazila u radu, prije svega misleći na finansijsku stabilnost, osjetljivost na socijalne kategorije, kao i boračku populaciju.

Dinamika radova

Podsjetimo da su ranije aktivisti upozoravali da završetak koridora 5C do 2028. godine nije realan s obzirom na to da se ispred ovog plana nalaze i sudski predmeti, poput prvostepene odluke Općinskog suda u Mostaru koji je utvrdio da Federacija BiH diskriminira stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom Koridora 5C.

Važno je istaći da su, ipak vlasti FBiH uvjeravale u jeku pandemije da to neće utjecati na dinamiku radova te da su osigurali finansiranje gradnje kompletne trase, što nije slučaj sa RS.