Magazin

Evo zašto cimet uvijek morate imati u kući

Nemali broj stvari možemo učiniti kako bismo poboljšali naše kognitivno zdravlje, ali prvi korak počinje u kuhinji. Davanje prioriteta zdravoj prehrani koja uključuje sve hranjive tvari jamči uspjeh.

FOTO: ZAZDRAVJE
FOTO: ZAZDRAVJE

I dok je unos dovoljno proteina, vlakana i ugljikohidrata važan, mnogi zanemaruju blagodati začina.

Kako se ispostavilo, neki začini imaju protuupalna svojstva i mogu učiniti čuda za naše zdravlje. A među njima se ističe cimet, koji može poboljšati pamćenje i raspoloženje, piše metroportal. Prema trenerici Joanni Wen, cimet je jedna od najboljih opcija iz mnogih razloga. Osim što je ukusan i odlično se slaže sa slatkim jelima, može potaknuti metabolizam, prenosi Bljesak.info.

“Redovita konzumacija cimeta može poboljšati pamćenje, ojačati mentalnu budnost i osjećaj ugode. Drugim riječima, odlično potiče naš mozak”, pojasnila je Wen.

“Cimet također pomaže smanjiti razine upale u tijelu i regulirati hormone stresa. To je važno jer upala u mozgu može dovesti do problema poput depresije i gubitka pamćenja”, istaknula je. Cimet možete dodati kavi, čaju ili kuhanom vino, ali i posuti po jogurtu i zobenim pahuljicama. Može biti dodatak kolačima, štrudlama, palačinkama ili smoothieju. Mogućnosti su zaista beskrajne. “Uključivanjem ovog zdravog, ali ukusnog začina u svoju svakodnevnu prehranu, brzo ćete primijetiti poboljšanje mentalne oštrine i raspoloženja”, zaključuje Wen.

Prihvati notifikacije