BiH

Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Službeni početak zime je za nešto više od dva mjeseca i, iako se mnogi Evropljani možda već navikavaju na jesenske rutine, AccuWeatherova ekipa meteorologa već je sastavila prognoze za ono što će zima donijeti Evropi.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Rastuće cijene električne energije i plina širom kontinenta daju dodatnu težinu onome što će donijeti ova zima. Razdoblja hladnog vremena mogu donijeti posljedice u različitim aspektima evropske ekonomije. To bi moglo imati dugotrajne učinke na svakodnevni život stanovnika, kao i posljedice na turizam i trgovinu.

Stručnjaci kažu da će na zimsku sezonu uvelike utjecati La Nina, oceanski i atmosferski fenomen koji je hladni pandan El Ninu. Tijekom La Nine neuobičajeno niske temperature oceana šire se ekvatorijalnim Pacifikom, što zauzvrat stvara sistem povratnih informacija između oceana i atmosfere koji može utjecati na vremenske uvjete širom svijeta – posebno na zimsku temperaturu i snijeg.

Klimatolozi kažu da La Nina još uvijek jača i predviđa se da će nastaviti tokom ostatka jesenskih i zimskih mjeseci.

– Očekuje se da će La Nina dosegnuti vrhunac u novembru – rekao je vodeći međunarodni meteorolog AccuWeathera Džejson Nikols (Jason Nicholls), dodajući da bi se južna oscilacija El Nina (ENSO) trebala vratiti u neutralnu fazu u januaru. Unatoč toj promjeni tijekom drugog dijela sezone, atmosferski uvjeti trebali bi ostati slični La Nini tijekom cijele zime zbog odstupanja između klimatskog fenomena i promijenjenih vremenskih uvjeta.

FOTO:
FOTO:

Što to znači za zimsku prognozu za 2022./2023. širom Evrope? Budući da je ovo treća uzastopna zima pod utjecajem La Nine, ova sezona može donijeti pregršt sličnosti s prošlogodišnjim zimskim vremenom. Međutim, prognostičari AccuWeathera kažu da ova godina sadrži rijedak dio slagalice kojeg posljednjih godina nije bilo.

– Trostruka La Nina dogodila se samo tri puta od početka vođenja evidencije, a posljednja je bila početkom stoljeća, od 1998. do 2001. – objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Repert (Reppert). Osvrćući se na nekoliko situacija u novijoj historiji kada su bile tri zime La Nine zaredom, prognostičari mogu analizirati te jedinstvene godine i upotrijebiti ih za prognozu što bi ova zima mogla sadržavati.

Koliko će biti hladno ove sezone i koja područja mogu očekivati olujne uvjete? Meteorolozi AccuWeathera odgovaraju na to u analizi po regijama u nastavku.

Južna Evropa i Balkan bit će pogođeni jakim olujama

Prognostičari AccuWeathera kažu kako postoje naznake da će opća oluja ove zime često ciljati južnu Evropu. Lokacije širom Portugala, Španije, južne Francuske, Italije i Balkana imaju veće izglede za pojavu češćih događaja izazvanih kišom i vjetrom nego drugi dijelovi kontinenta. Na neki način, stanovnici od Pirenejskog poluotoka do jugoistočne Evrope mogli su vidjeti neke sličnosti s prethodne dvije godine.

To bi moglo značiti povećan rizik od jake kiše, posebno u jugoistočnoj Francuskoj, sjevernoj centralnoj Italiji i zapadnom Balkanu. Oni koji žive u gradovima poput Venecije u Italiji trebali bi pomno pratiti sve oluje u tom području ove zime zbog ranjivosti svoje lokacije na poplave. Dominantan južni trag oluje diljem Evrope također nosi potencijal za više snježnih padavina duž južnih padina Alpa.

Oluje su poznate po tome što donose štetne vjetrove, jake kiše i čak oslobađaju snijeg na višim terenima. Prošle godine mnogi od navedenih olujnih događaja u Španiji i Portugalu dogodili su se kasnije, već u proljeće. Međutim, brojni udari oluje Blas osjetili su se tokom prve polovine novembra u dijelovima istočne Španije i južne Francuske.

Blas je imenovala Agencia Estatal de Meteorología (AEMET), španska meteorološka agencija, 5. decembra 2021. Oluja je proširila jaku kišu i olujne vjetrove na istočnu obalu Španije prije nego što je prešla preko zapadnog Sredozemlja i donijela dodatnu kišu i vjetar u dijelove Alžira i Francuske.

Snježne padavine

FOTO:
FOTO:

Planinska područja koja bi ove zime mogla imati više snježnih padavina na Iberijskom poluotoku uključuju Kantabrijske planine, Centralni planinski masiv i Pirenejske planine u sjevernoj i centralnoj Španiji. Nadolazeći obrazac mogao bi dovesti do idealnih razdoblja za skijališta i odredišta za zimski odmor. Međutim, niska područja izvan viših terena također će imati šanse za normalne do malo iznadprosječne količine snježnih padavina kako temperature budu padale tokom zime.

Nakon izrazito sušnog ljeta u nekim regijama prinosi usjeva poput kukuruza, suncokreta, šećerne repe, krompira i soje doživjeli su izravan udarac, navodi služba za praćenje usjeva Evropske unije MARS. Stručnjaci su primijetili da su se blaže vrijeme i periodi padavina u nekim regijama dogodili prekasno da bi značajnije koristili mnogim ljetnim usjevima. Izgledi za rast ove zime i nadolazeću žetvu stavljeni su u centru pozornosti.

Evropljani su sve više zabrinuti da će suho tlo i iscrpljeni rezervoari vode širom južne Evrope trebati iznadprosječne zimske padavine da bi se obnovili. Imajući to na umu, zima je obično najkišovitija sezona u ovom dijelu kontinenta, a obrazac pogoduje periodima nestabilnog vremena koji bi mogli pomoći da se ugrozi tekuća suša. No, ne očekuje se da bi nadolazeći olujni uzorak mogao u potpunosti izbrisati sušu. Možda će trebati godine s natprosječnim kišnim sezonama da se nadoknadi trenutni niski nivo vode.

Temperature će ove zime vjerovatno biti blizu normale do malo iznad normale širom južne Evrope. Međutim, razdoblja nestabilnog vremena mogu biti popraćena razdobljima hladnijeg vremena, prema Repertu.

Velika Britanija i Irska mogle bi se suočiti s hladnim udarima

Do početka decembra 2021. dijelovi Velike Britanije i Irske već su osjetili neke utjecaje oluja, uključujući oluje Aurora, Arven i Bara. Oluja Arven bila je značajna oluja koja je zarobila 61 posjetitelja koncerta u Tan Hill Innu, najvišem pabu u Engleskoj, na nekoliko dana krajem novembra 2021. godine.

Prošle zime, sredinom februara, oluja Eunice donijela je značajnu štetu infrastrukturi širom Velike Britanije. Krov O2 Arene u Londonu bio je jako oštećen zbog ekstremnih udara vjetra tokom tog perioda. Nedles, lokalitet u južnoj Engleskoj, primio je udar vjetra od 200 kilometara na sat za oluje Eunice, što je UK Met Office označio kao najsnažniji udar vjetra ikad zabilježen u Engleskoj. Da bismo jačinu vjetrova stavili u perspektivu, veliki uragan 3. kategorije u Atlantiku ima vjetrove u rasponu od 178 do 193 kilometara na sat.

Ove zime predviđaju se temperature uglavnom blizu normale, s valovima hladnoće koji se mogu podudarati s periodima snježnog vremena.

U gradovima kao što su Dablin i Edinburg ove zime bit će manje snježnih dana nego u tipičnim godinama. Međutim, sva hladna i nestabilna razdoblja u regiji mogla bi imati znatne posljedice s obzirom na stanje potražnje za energijom i troškove povezane s grijanjem domova.

– Bit će blagog vremena s temperaturama gotovo normalnim. Međutim, proboji hladnijeg vremena mogu se zadržati u cijeloj regiji na period od dvije do tri sedmice – rekao je Rojs.

Tokom ovih hladnih razdoblja povećat će se vjerovatnost snježnih padavina i na nižim terenima. Mjesta kao što su Pennines Mountains, Southern Uplands i Grampian Mountains trebala bi imati najveće šanse za normalne snježne padavine ove godine.

Januar i februar mogu donijeti aktivnije razdoblje u smislu snježnih padavina za dijelove Škotske i gorja s izgledima da će oluje pogoditi područja na sjeveru. U međuvremenu bi južna područja britanskog otoka mogla zabilježiti gotovo normalnu ukupnu količinu padavina tokom prve polovice zime i manje snježnih oborina nego što je uobičajeno do februara.

Iako se učestalost oluja ove zime možda neće mnogo promijeniti u usporedbi s prošlom godinom, prognostičari kažu da bi moglo biti manje utjecaja i da bi intenzitet oluja također mogao biti manji.

Sjevernu i srednju Evropu čekaju sušni uslovi

Za razliku od nestabilnog vremena predviđenog za zemlje južne Evrope, lokacije poput sjeverne Francuske, Beneluksa, Njemačke i dijelova Poljske mogle bi imati znatno sušnije uslove.

Uz olujni trend prema regijama na jugu, mnoge će se lokacije širom sjeverne i središnje Evrope suočiti s rizikom da propuste obilne zimske padavine. Dok su jesenske padavine, koje su nedavno već ovlažile područja Francuske, Njemačke i Poljske, bile dobrodošle za sadnju zimskih usjeva, izgledi za sušu zimsku sezonu mogli bi dovesti do izazova za nastavak rasta usjeva i do nižih prinosa u vrijeme žetve.

Dijelovi Francuske i Njemačke mogli bi biti sušniji u usporedbi s lokacijama širom Poljske, kažu prognostičari AccuWeathera, uključujući šira gradska područja Pariza i Berlina. Očekuje se da će količine kiše i snijega ove zime biti ispod normale u sjevernoj Francuskoj i Njemačkoj, ali mogu biti blizu normale u Poljskoj. Ovim će područjem dominirati prosječne ili blago ispodprosječne temperature.

Uz manje snijega u prognozi za sjevernu i srednju Evropu raste rizik od hladnog vremena koji smanjuje šanse da zimski usjevi prežive do žetve. Ako na tlo padne minimalna količina snijega i nastupi hladnoća, ozimi usjevi poput žitarica neće imati dovoljno zaštite od prodora hladnog zraka.

Baltik i Skandinavija u toplijem trendu

Meteorolozi AccuWeathera predviđaju zimu topliju od prosjeka u sjeveroistočnoj Evropi i Skandinaviji. Povremeno će biti perioda nestabilnog i prohladnog vremena, no brojni atmosferski čimbenici upućuju na to da će temperature u cijeloj regiji biti toplije, a očekuje se i manje snježnih dana u odnosu na tipične godine.

Ostaje mogućnost da se oluje prošire, s potencijalom da isprva zahvate sjever Velike Britanije, a zatim donesu zimske padavine zapadnim i južnim dijelovima Norveške. 

Osim toga, prognostičari su izrazili zabrinutost zbog oluja koje će se kretati prema sjeveru od Sredozemlja i širiti vlagu u Finsku, s obzirom na aktivan uzorak koji se očekuje u južnoj Evropi.

Područja širom južne Švedske, uključujući grad Štokholm, mogla bi propustiti većinu snježnih dana tokom prve polovine zime. Ljubitelji snijega možda će morati pohrliti u područja na istoku i zapadu Finske i Norveške kako bi se izložili snježnim padavinama od decembra do februara. 

AccuWeatherova godišnja skijaška prognoza za Evropu

Došlo je vrijeme za brisanje prašine sa skija i snouborda jer stigla je druga godišnja verzija AccuWeatherove evropske skijaške prognoze.

Dok se mnoga skijališta diljem Evrope pripremaju za možda najprometniju skijašku sezonu od početka pandemije koronavirusa, pojedini vlasnici skijališta upozoravaju da bi neki aspekti skijaškog iskustva ove godine mogli biti drukčiji. Rastući troškovi struje i plina natjerali su neka zimovališta da podignu cijene ionako skupog sporta. Neka se zimovališta možda uopće ne otvore.

Odredišta u Francuskoj osmislila su nekoliko jedinstvenih taktika kako bi se smanjili troškovi, uključujući usporavanje brzine žičara, korištenje obnovljive energije i traženje potpore vlade, izvijestio je Euronews. Kao rezultat toga, kupci bi mogli platiti veće naknade kako bi se nadoknadili preostali troškovi.

Područja za koja se predviđa da će ove zime imati odlične skijaške uvjete uključuju odredišta uglavnom na uzvisinama u južnoj Evropi, gdje će oluje vjerovatno biti aktivne. S druge strane, dodatni snijeg vjerovatno će imati pozitivan učinak na operativne troškove na tim lokacijama.

Mjesta koja će ove zime imati dobre skijaške uvjete uključuju zimovališta u Škotskoj, južnoj Norveškoj, centralnoj Španiji i centralnoj Italiji. Ove sezone očekuju se loši uvjeti za sva odmarališta koja se nalaze širom sjeverne Engleske i područja u Njemačkoj, uključujući sjeverne padine Alpa.

Prihvati notifikacije