Svijet

EU priprema deveti paket sankcija: "Radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gdje boli"

Evropska unija priprema deveti paket sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom današnje posjete Finskoj.

FOTO: EPA-EFE/JULIEN WARNAND
FOTO: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju ondje gdje boli kako bismo još više oslabili njenu sposobnost da vodi rat u Ukrajini i danas mogu objaviti da punom brzinom radimo na devetom paketu sankcija.

Uvjerena sam da ćemo jako skoro odobriti globalno ograničenje cijene za rusku naftu sa grupom G7 i drugim velikim partnerima. Nećemo posustati dok Ukrajina ne pobijedi Putina u njegovom nezakonitom i barbarskom ratu – rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

Ona nije iznijela pojedinosti o mjerama koje će sadržavati deveti krug sankcija.

Osmi krug sankcija dobio je konačno odobrenje prošli mjesec, a uključuje više restrikcija za trgovinu čelikom i tehnološkim proizvodima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima Finske i Estonije i zamjenikom premijera Švedske, Von der Leyen je rekla da ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu kao što je elektroenergetska odgovaraju ratnim zločinima.

– Također znam da će naši ukrajinski prijatelji poraziti tu strategiju jer su snažni i imaju pravedan motiv, a mi, EU, bit ćemo uz njih u tim teškim vremenima dok god bude trebalo – dodala je Von der Leyen, prenosi Hina.

Prihvati notifikacije