Svijet

Erdogan najavio: Predsjednički izbori u Turskoj 14. maja

Predsjednički izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj, odnosno mjesec dana ranije nego što je planirano, izjavio je danas predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

FOTO: VYACHESLAV PROKOFYEV / EPA
FOTO: VYACHESLAV PROKOFYEV / EPA

Erdogan je to rekao na konvenciji vladajuće partije u Ankari, podsjećajući da su 14. maja 1950. održani “prvi slobodni izbori u Turskoj”, prenose lokalni mediji.

– Prvi put ćete glasati na izborima koji će biti održani 14. maja – rekao je Erdogan na sastanku sa mladima u gradu Bursi.

Erdogan je izjavio ranije da bi Ankara mogla da pomjeri opšte izbore sa 18. juna na raniji datum “u svjetlu sezonskih okolnosti”.

Opšti izbori – predsjednički i parlamentarni, zakazani su za 18. juni, ali turski mediji navode da bi Erdogan mogao da 10. marta potpiše ukaz o raspisivanju izbora za 14. maj, kako bi se izbjegao datum koji pada u vrijeme priprema za vjerske praznike.

Tradicionalno hodočašće u Mekki traje od 26. juna do 1. jula. Također, izbori 18. juna podudarili bi se i sa školskim ispitima.

Vladajuća koalicija već je najavila da će Erdogan ponovo biti predsjednički kandidat, dok su iz opozicije saopštili da se ne protive pomjeranju datuma izbora.

Prihvati notifikacije