Život

Enver Beganović stigao u Sjenicu: Cilj mi je da do 15. juna stignem do Meke

Beganović (52) će prepešačiti 6.600 kilometara kako bi iz austrijskog Velsa, gde živi, stigao do Meke i obavio hadžiluk. Do sada je prešao oko 650 kilometara.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Na putovanju u Meku, kamo se pješke uputio iz Austrije, Enver Beganović morao je preći i preko Pešterske visoravni. Kraću pauzu napravio je u Sjenici, gdje ha je zatekla i novinarska ekipa Anadolije.

Beganović kaže da je sam nacrtao rutu kretanja i da će mu do cilja trebati najmanje sedam meseci i sedam dana.

”Krenuo sam iz Velsa, nisam išao baš najkraćom rutom. Sam sam napravio plan putovanja i izabrao puteve, morao sam da se prilagođavam. Proći ću kroz neke zemlje bivše Jugoslavije, svratio sam do Cazina gde sam rođen, bio sam do Istre, posjetio sam svoju majku i rodbinu. Proći ću kroz 12 država, krenuo sam iz Austrije, preko Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sada sam u Srbiji, pa idem u Makedoniju, Bugarsku, Tursku, Irak i tako sve do Meke”, kazao je Beganović za Anadoliju i dodao da mu ne smetaju temperature koje su ispod nule ali ni sneg koji danima pada u ovom kraju Srbije.

Beganović kaže da se za ovaj poduhvat spremao pola godine i da dnevno prelazi od 35 do 60 kilometara, u zavisnosti od vremenskih uslova.

”Cilj mi je da do 15. juna stignem do Meke. Inspirisalo me je to što sam osetio da sam se udaljio od vere. Trebalo mi je malo više vremena za sebe, osetio sam da bi svoj život trebalo da analiziram. Ovaj današnji način života je nametnut i ja sam se sve više osećao udaljen od vere. Moji roditelji su me učili da verujem i da se Bogu molim i da mu budem zahvalan”, rekao je Beganović koji je rođen u Cazinu ali više decenija živi u Austriji.

Enver Beganović, sportista rekreativac, oženjen je i ima četvoro dece. Kaže da je oduševljen reakcijama ljudi koje sreće tokom svog pešačenja. Iz Srbije svoje pešačenje nastaviće ka Severnoj Makedoniji.

Prihvati notifikacije