Svijet

Eksplozije u Rusiji, Ukrajinci uništili moćne ruske raketne sisteme

Snažna eksplozija dogodila se u okupiranom ukrajinskom gradu Berdjansku, koji se nalazi na obali Azovskog mora. Twitter profil OSINTdefender navodi da je do eksplozije došlo u fabrici Azovkabel za koju Ukrajinci tvrde da ju ruske snage koriste kao svoju bazu.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/KYIVPOST
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/KYIVPOST

OSINdefender također špekulira da je eksploziju izazvao udar novim krstarećim projektilom Storm Shadow, koji se tek odnedavno nalazi u arsenalu ukrajinskih snaga. Prema napisima na društvenim mrežama, ukrajinske snage uništile su tri moćna raketna sistema S-300 u Berdjansku.

Ukrajinske oružane snage tvrde da su u luci Berdjansk jučer uništile veliki ruski ratni brod. Luku, koju su nedavno okupirale ruske snage s nekoliko ruskih ratnih brodova u pristaništu, potresao je niz teških eksplozija.

Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju požare koji bjesne na pristaništu, uz niz sekundarnih eksplozija koje odjekuju gradom.

Ukrajinske oružane snage su brod nazvale Saratov. U ranijim izvješćima brod je nazvan Orsk.

“U operativnoj zoni Azov, prema ažuriranim informacijama, veliki desantni brod Saratov uništen je tokom napada na okupiranu luku Berdjansk. Veliki desantni brodovi Caesar Kunikov i Novocherkassk također su oštećeni. Ostali gubici neprijatelja se razjašnjavaju”, objavila je Ukrajina.

Eksplozije u ruskom gradu Krasnodaru

Eksplozije su se čule jutros i u ruskom gradu Krasnodaru, izvijestio je lokalni kanal na Telegramu Baza. Incident se dogodio u 4:17, a nitko nije ozlijeđen. Kako piše Baza, grad s milion stanovnika je napadnut dronovima, nakon čega je aktivirana protuvazdušna odbrana.

Prihvati notifikacije