Region

Drašković o NATO bombardovanju Srbije: Samo u Sarajevu je ubijeno 10.000 civila

Vuk Drašković je povodom godišnjice bombardovanja Srbije gostovao u TV emisiji Puls Srbije gdje se govorilo o danu kada su na tu zemlju pale prve NATO bombe. Na pitanje voditeljice o tome gdje se nalazio tog dana Drašković nije odgovorio smatrajući ga nebitnim ali je napomenuo na važne događaje koji su se desili prije bombardovanja.

FOTO: ZORAN LONČAREVIĆ / RINGIER
FOTO: ZORAN LONČAREVIĆ / RINGIER

“Svaka priča o 24. martu je duboko nečasna ako se ne kaže šta je bilo prije 24. marta. Samo u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj ubijeno je 150.000 ljudi. Više od dva miliona ljudi je protjerano. Samo u Sarajevu sa okolnih brda od srpskih granata ubijeno je više od 10.000 civila, a među njima više od 1.000 djece. Onako kako sada izgleda Bahmut 91. je izgledao Vukovar!” rekao je Drašković i dodao:

“To se apsolutno ne smije odvojiti od 24. marta. jer ako se odvoji, onda ispada da je jedna divna, demokratska, slobodarska zemlja iz čista mira zasuta bombama NATO alijanse. Vijeće sigurnosti 1998. usvojio je tri upozaravajuće rezolucije kojom se Miloševićeva Srbija optužuje za razbojničko ponašanje i zahtjeva se prekid užasnog terora nad kosovskim Albancima.” kazao je.

Konstatovao da se ne smiju zanemariti pregovori u Rambujeu koji su uslijedili neposredno prije NATO bombardovanja.

– Što se tiče samog NATO bombardovanja ne smije se preskočiti ni Rambuje. Nama je ponuđena sjajna rezolucija da potpišemo sporazum po kojemu je Kosovo ostajalo čvrsto u sastavu Srbije uz sljedeće obaveze: Da se prekine teror nad Albancima, da NATO privremeno uđe na teritoriju Kosova, razoruža UČK i uspostavi red. Ja sam Miloševića molio kao Boga da potpiše taj sporazum, ali on je htio NATO bombe što mi je u jednom razgovoru rekao. Milošević je rekao da treba odbiti mirovni sporazum. Treba isprovocirati NATO da baci bombe na Srbiju, jer nam je ionako Kosovo kamen oko vrata. Tako da se oslobodimo Kosova, a da krivicu prebacimo na Amerikance i zapad, da se probudi antiameričko raspoloženje u Srbiji i da se okrenemo zagrljaju Rusije i Bjelorusije.” kazao je Drašković.

“Danas živimo crno Miloševićevo proročanstvo. Njegova strategija je pobijedila. Danas 90 posto Srba vjeruje da je NATO kriv za gubitak Kosova ili pak vjeruju u noviju propagandu da je Milošević pobijedio NATO i da je heroj. To je velika stranputica – ocjenio je Drašković.

Prihvati notifikacije