BiH

Delegacija RS-a "otvara tržište" za Rusiju, na stolu zastava BiH

"Posjetom delegacije Investiciono-razvojne banke RS Ruskoj Federaciji stvorena je odlična prilika za otvaranje tržišta RS za ulaganja i direktno povezivanje naših privrednika sa ruskim privrednicima", navedeno je na web siteu IRB RS.

FOTO: IRBRS.ORG
FOTO: IRBRS.ORG

“Ovo je zajednički zaključak višednevnih razgovora delegacije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Nižnjenovgorodske oblasti i brojnim ruskim privrednicima, koji su prihvatili poziv da učestvuju na našem sajmu.

Druga investicijska konferencija “INVEST SRPSKA 2022”, koja će se održati početkom septembra u Prijedoru.

Investicijska konferencija u organizaciji IRBRS bila bi samo uvod u intenzivnu privrednu saradnju ruskih i privrednika Republike Srpske” zaključak je kojim se opisuje uspjeh puta delegacije IRB u Rusiju.

Posjeta Rusiji počela je 3. avgusta sastankom s članovima Privredne komore u Moskvi, gdje je delegacija Investiciono-razvojne banke RS-a dogovorila potpisivanje memoranduma o saradnji te dve institucije, piše o posjeti Radio Slobodna Evropa.

Investiciono razvojna banka RS je u vlasništvu entiteta a posjeta dolazi u vrijeme kada zapadne kompanije zaustavljaju poslovanje s Rusijom zbog brutalnog napada i razaranja njenog susjeda Ukrajine.

Na fotografiji koja je objavljena na web siteu IRB-a vidi se da se na stolu između dvije delegacije nalaze zastave Rusije i Bosne i Hercegovine.

Sajt navodi da je u entitetskoj poslovnoj delegaciji bio i ambasador BiH i Rusiji Željko Samardžija.

Bosna i Hercegovina se deklarativno pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije, što je objavljeno na stranici Evropskog vijeća, iz kojeg su naveli da se BiH “uskladila” s EU u sankcionisanju nekoliko stotina osoba i kompanija iz Rusije.

Ipak, prenosi RSE, blokadom srpskih ministara u državnoj Vladi – Vijeću ministara te sankcije nisu zaživjele u praksi.

Politički vođa RS-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u više navrata je izjavio da BiH neće uvoditi sankcije Rusiji, bez obzira na stav EU, SAD i drugih zapadnih zemalja.

Takav stav za RSE je potvrdio i Samardžija u izjavi, ističući da ne podržava nikakve sankcije Rusiji i da one mogu biti samo “rezultat dogovorene vanjske politike na nivou BiH”.

Inače, Samardžija predstavlja BiH u Moskvi od 2020. godine, nakon što ga je na poziciju ambasadora imenovalo Predsjedništvo BiH u čijoj nadležnosti je vanjska politika.

Diplomatska pozicija u Rusiji dodijeljena mu je na prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vodeće političke partije u Republici Srpskoj.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, BiH nema jedinstvene osude ruske agresije, niti stava o sankcijama Rusiji.

Inicijativa za osudu ruske agresije nije dobila podršku ni u Parlamentu BiH, jer je nisu podržali poslanici iz RS-a.

Dodik je odbio da osudi napad Rusije na Ukrajinu, smatrajući da BiH treba ostati neutralna i ne pridruživati se sankcijama koje su Rusiji uvele Sjedinjene Države i Evropska unija (EU).

Druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, osudili su “rusku agresiju na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine” i podržali sankcije.

Dodik je također jedan od rijetkih zvaničnika u Evropi koji se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Prihvati notifikacije