BiH

Daniel Ćavić u Kaliforniji tužio Yugobanku, a sad mu BiH treba isplatiti preko 700 hljada dolara!

Vijeće ministara BiH usvojilo je dvije informacije Pravobranlaštva BiH o Prijedlogu za izmjenu presude Višeg suda Kalifornije, Okrug Orange, s pratećim zaključcima kojima se žele zaštiti imovina i imovinski interes Bosne i Hercegovine.

Jugobanka Beograd
FOTO: ILUSTRACIJA/RAJKO RISTIĆ / RAS SRBIJA

Presudom Višeg suda Kalifornije, Okrug Orange, od 11. decembra 2019. godine obvezana je Yugobanka a.d. Beograd, A New York Agency, na isplatu 738.772,23 dolara, s kamatama od 203 dolara dnevno od dana presuđenja stvari.

S obzirom na to da ovaj dug nikada nije namiren, tužitelj Daniel Ćavić u predmetu protiv Jugobanke a.d. Beograd, pozivajući se na Aneks C Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, zahtijeva od Višeg suda Kalifornije da presudu proširi i na namirenje duga obveže i države sukcesore bivše SFRJ, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Pravobraniteljstvo BiH zaduženo je da prihvati ponudu američkog odvjetničkog ureda za zastupanje BiH pred Višim sudom Kalifornije po podnesenom Prijedlogu za izmjenu ove presude kako bi se osiguralo odbijanje prijedloga tužitelja u odnosu na BiH, slijedom pozitivne prakse zemalja okruženja u identičnom predmetu.

Pravobraniteljstvo BiH dužno je zaštititi imovinu i imovinske interese Bosne i Hercegovine u ovom postupku te će po njegovom okončanju dostaviti detaljnu informaciju Vijeću ministara BiH, uključujući i pitanja financiranja ovog postupka.

Prihvati notifikacije